Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

Ретрограден СатурнРетроградният Сатурн призовава към задълбочено проучване на собствения бизнес и собствените дела. В такъв момент е добре да се обобщават професионалните резултати, сериозно да се учи и да се усъвършенстват личните умения. Не се препоръчва започването на нови, мащабни проекти, по-добре е да се довърши започнатата работа.
Когато Сатурн се движи на обратно, той губи способността да пази границите, с което отлично се справя в период на директно движение. Не бързайте да давате съгласието си за примамливи предложения, иначе може да се лишите от контрола над своя живот.
Още една тема на този период е отношението към работата. Възможно е вие да стигнете до извода, че трябва да станете по-отговорни и дисциплинирани. Сатурн винаги възнаграждава тези, които добросъвестно работят, така че времето може да бъде продуктивно, както за кариерно израстване, така и във финансов аспект.

Но не трябва да очаквате бързи резултати, защото Сатурн не обича да бърза. Бъдете търпеливи, може да се случи така, че да се връщате към даден проект отново и отново. Това е подходящо време да оцените своите победи и неуспехи, да се учите от грешките. Когато планетата възстанови директното си движение, вие ще усетите, че сте станали по-мъдри. Ако директното движение на планетите дава енергия за начало на нещо ново, то ретроградната фаза концентрира вниманието върху приключване на старото. В периоди на ретроградно движение Вселената предоставя възможност да оправите натрупалите се „мърсотии“ вътре в себе си и отново да зададете посоката на своя път. Сатурн се счита за властелин на кармата и времето. В период на ретроградно движение резултатите от предишни действия се връщат към нас подобно на бумеранг. Сатурн се счита за суров кармичен учител, планета на дисциплината, аскетизма и задръжките. Той ни учи да проявяваме търпение при решаването на материални въпроси, в личните отношения и в другите сфери на живота.

Отношението към тази планета не е еднозначно.От една страна се боят от нея и се прекланят, защото често именно Сатурн инициира всевъзможни неприятни ситуации. От друга страна тази планета се счита на най-великия между учителите. Макар и неговите методи да са сурови, той ни учи на самодисциплина, концентрация и икономичност. В период на ретрограден цикъл тази планета обръща нашето внимание върху незавършените проекти. Затова може да стане така, че дълго обмисляните идеи да получат зелена светлина, а новите проекти да спрат. Периодът на ретрограден Сатурн може да се нарече „период за работа над грешките“, когато на много от нас ще им се наложи да преправят нещата по няколко пъти, проявявайки търпение и дисциплина.

Дисциплина и справедливост: Сатурн чисти зърното от плявата, той ни оставя само това, от което наистина се нуждаем. Влиянието на тази планета може да се сравни с основно почистване на нашия живот. В тези месеци, на всеки от нас му се налага да подложи на преоценка своите действия. Живота ще изиска от нас по-сериозен подход към всяко дело и умения да ги довеждаме до край. Така, че това ще бъде трудно време за тези, които обичат да отлагат делата си за после или не се отличават с търпение. Ще бъде справедливо да отбележа, че винаги е актуално да работим върху дисциплината си. Но ретроградната фаза на планетите генерира ситуации в които нямаме избор. Колкото повече игнорираме сигналите, толкова по-сложен става живота ни. На всички нас предстои да станем по-дисциплинирани и стегнати. Сатурн ни помага да натрупаме всичко нужно и важно, за да можем да станем силни личности, да реорганизираме своите ресурси по най-добрия начин. Така, че този период можем да наречем „време на скрито израстване“.

Периодът на ретрограден Сатурн често се възприема като затворен за нови начинания. Това се предизвиква от меланхолията, загубата на ентусиазъм и депресията. В такива моменти си напомняйте, че сега е период на скрито развитие. Сега всеки от нас прилича на семенце поставено в почвата. Растежа още не се вижда, но процесът върви. Сатурн, също така ни открива последствията от нашите минали действия. Тези „семена“ вече са дали плод. Сега има възможност да оценим семената, които сме посадили. Ако сме сложили семена на конфликти и гняв, ще се сблъскаме с последиците от собствените си действия. Това е благоприятен период за завършване на вече започнати проекти. В тези дела може да забележите придвижване в положителна посока. Например, ако вие дълго не сте могли да решите някакъв въпрос и усилено сте работили над това, то сега може да получите дългоочаквания резултат. А новите идеи, новите проекти в процеса на своята реализация ще срещат на пътя си препятствия.

 

Внимавайте да не се простудите, защото това може да стане причина за сериозни възпалителни заболявания, които да се задълбочат и да преминат в хронични. Хората, които са склонни към артритни заболявания трябва да вземат профилактични мерки, защото в ретрограден период е възможно хронифициране на проблемите. Могат да възникнат проблеми със зъбите, ако е необходимо хирургично лечение отделете голямо внимание на възстановяването, защото възстановителните сили на организма са отслабнали. Положителното влияние на ретроградния цикъл ще се прояви с възможността да се изявят и лекуват скрити заболявания на организма.

Ако започнете ремонт или строителство в този период, то проблемите ще бъдат с вас. Възможно е да възникне напрежение в отношенията между по-възрастни и по-млади. За да преживеете хармонично този период то всеки ден се разхождайте поне 30 минути в тишина. Успокойте мислите си, оставете тревогите. Отдавайте предпочитание на светлите цветове дрехи. Не носете накити от сапфир и корали. Ако в този период се сблъскате със ситуация „от миналото“, не игнорирайте случващото се. Например, имате трудни отношения с началника и решавате да смените работата си. Спрете се за малко. По време на ретроградна фаза опитайте да разберете причините предизвикващи конфликта. Възможно е това да не се случва за първи път и вие всеки път бягате от отговорност. Възможно е причината за проблемите в службата да са заради това, че вие просто не искате да измените нищо у себе си.