Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

PiscesГледай в youtubeИмена с този знак са: Жельо Желев, Михаил Горбачов, Джордж Вашингтон, Виктор Юго, Стайнбек, Айнщайн, Хендел,
Карузо, Елизабет Тейлър,Микеланджело и мн. др.
От сто Нобелови лауреати, повече от 50% от тях са представители на зодия Риби.
Рибите са гениални.
Имат меркурианско мислене. Творческо - по Нептун. Имат интуитивен ум. Една легенда, достигнала до нас от дълбока древност, разказва, че когато Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката влизало в

съзвездието Риби, започнали да валят силни проливни дъждове. Тогава на небето се появявали две риби. Но легендата не обяснява защо те са свързани с дълга и широка лента. Древните гърци са виждали съзвездието Риби в митологични разкази, които и днес пленяват със своята поетичност. Всяка сутрин, когато лъчите на Хелиос започвали да позлатяват високите планински върхове и когато капчиците роса още блестели като брилянти по зелената трева и по листата на цветята, из дълбочините на морето излизали, заловени за ръце, една след друга нереидите - петдесетте дъщери на морския бог, прорицателят Нерей. Весело играели и лудували те на морския бряг. От песните и смеха им стихвали бурните вълни на морето, заслушвали се зверовете... Една от тях, прекрасната Галатея, веднъж, като гонела пъстроцветна пеперуда, се отделила от сестрите си. По това време оттам минавал младият Акид, синът на Семетида, висок, строен и красив като бог Аполон. Видяла го Галатея, забравила пеперудата и го пронизала с дълбоките си сини очи. Но и Акид, очарован от нейната красота, забравил накъде е тръгнал и се насочил към нея... Харесали се те и от този ден станали неразделни. Всеки ден, щом на морския бряг се показвала Галатея, Акид я хващал за ръката и двамата отивали до една малка пещера , недалеч от висок скалист връх... Но не само Акид обичал прекрасната Галатея. Обичал я и едноокият, грамаден като планина циклоп Полифем. Видял я той веднъж на морския бряг, сияеща в своята младост, и безумна любов пламнала в сърцето на ужасния циклоп, до когото никой не смеел да се приближи, за да не бъде разкъсан и изяден от него. Уплашила се Галатея от страшния му вид, избягала и винаги се криела от него. Но неговата любов все по-силно се разгаряла. Всеки ден той докарвал многобройните си стада овце до високия планински връх, сядал на него и започвал да свири със свирката, която сам си направил от сто дебели тръстикови стъбла. Далече се разнасяли звуците от свирката му и поклащали дърветата. Достигали те и до Галатея и Акид, които седели на любимото си място до пещерата, далеч от погледа на ужасния циклоп Полифем. Един ден той ги съзрял и обезумял от любовта си към Галатея, скочил от планинския връх и се затичал към тях. Разтърсила се земята от неговото огромно тяло, развълнувало се морето... Изплашили се Галатея и Акид и се хвърлили в бурното море. Там, превърнати в риби, те заплували в глъбините му, свързани с дълга и широка лента - олицетворение на любовта между тях.
Боговете извадили от морето двете риби и ги отнесли на небето. Там те ги превърнали в съзвездието Риби. То привлича погледа на хората и им напомня за искрената и силна любов между Галатея и Акид, които и на небето като риби са свързани един с друг с дълга и широка лента -любовта им.
Днес за господар на знака се приема Нептун, който бил бог на морето.
По принцип ние пренебрегваме жестокия аспект на океана и обикновено свързваме знака Риби с дълбоките и мечтателни аспекти на морето, а не с неговите бури, но всеки моряк може да ни каже, че океанът притежава могъща сила и не бива да се приема повърхностно, а трябва да се уважава. Както твърди К. Юнг, океанът винаги е символизирал груповия ум или както той казва, колективното неосъзнавано. По принцип позицията на Нептун в картата показва сфера от живота където най-вероятно ще влезем в контакт с първичните образи и архетипове на колективното подсъзнание.
Обикновено в този океан на образи и мечти влизат лесно хората на изкуството и мистиците, точно оттам те извличат своите видения, поеми, картини, или пък симфонии, които омагьосват и радват всички нас. Може би поради това традиционната астрология описва представителите на този знак като мечтателни, мистични и артистични, родени, стъпили поне с единия крак във водите на колективния ум. Пример за прорицател под силното влияние на Риби е Едгар Кейси, който бил способен да се свързва с изключително дълбок пласт на колективното подсъзнание, докато спи. Планетата Нептун е известна с хвърлянето на буреносни облаци и мрежи върху жертвите си за да ги обърка временно, да ги заслепи и да ги накара да изгубят пътя си. Това, заедно с индивидуалната нужда на Рибите да продължават да трият солената вода от очите си може да доведе до слабо зрение или усещане за посока на физическо ниво. Но всеки от нас е свидетел как представителите на този знак се настройват и разчитат на вътрешното си зрение и водени чрез него създават най-изумителните произведения на изкуството и постижения на човечеството (Микеланджело, Антонио Вивалди, Алберт Айнщайн). Разбира се, не всички Риби са вдъхновени от океана в себе си да гонят и достигат тези висоти, мнозина стигат до сериозни пристрастявания, защото по пътя се „изгубват в морето". Колективното съзнание е полярно противоположно на индивидуалното съзнание и е възможно в една личност под влияние на Риби индивидуалното его да е доста слабо, а изворът на общите образи да е изключително силен. Следствието от това е, че Риби лесно се влияят, лесно започват да вярват, вслушвайки се в обкръжението си" че интуитивният им подход към реалността е неподходящ или направо погрешен (например пророчицата Касандра, която така раздразнила Аполон със своите предсказания, че била проклета никой повече да не обръща внимание на думите й). Така тя продължила да „вижда" надвисналите опасности, но нямала възможност да ги предотврати. Много от Рибите виждат разни неща, които другите просто не са способни да забележат. Неслучайно се казва, че това е знак, поставен между два свята - земното царство, което виждат и всички останали, и космическото, което само те приемат твърде отблизо.
Тази дилема е въплътена и в астрологичния символ на знака - две риби, плуващи в противоположни посоки, но свързани заедно. Едната търси духовно просветление, а другата се занимава с проблемите на материално ниво. Тук се корени и главният конфликт и това е една от спорните зони, защото те съзнават твърде добре и двете посоки, но им е по-удобно в небесното царство, отколкото във физическото. Разбира се, че има много представители на знака, които приемат за истинско единствено само физическото ниво и отдават заслуженото на парите, откъсвайки се от космическото си наследство. Това са тези представители на знака, които завършват живота си в самота, пред чашата и телевизора, опитвайки се да запълнят отчаяната си нужда от фантазии.
Колективният ум съдържа смъртоносни клопки, но също така крие и скъпоценни съкровища.
Планетите в Риби в рождената карта показват необходимостта да се плува през променливия океан - и някои планети се чувстват по-добре в тези водни царства от други. Личността със Слънце в Риби често е разтворена чрез сливането си със света наоколо и се получава така, че егото на Рибите се усеща като фина струйка течение в огромен океан. Добре се чувства Луната тук. Луната в Риби, както и в другите водни знаци получва голяма подкрепа от това място, близо до океана. Тези хора се чувстват добре, уютно и спокойно с филми, масаж, чувствени удоволствия като цяло и мистични увлечения в частност. Различно е положението на Меркурий тук. Планетата, която е свързана с логиката и мисленето, често губи напълно действието си в Риби, тъй като му е трудно да е в крак с фактите и образите, но за сметка на това е много добър в поезията, музиката и неподредените начини на комуникация. В душите си обаче Рибите имат едни сигурни надежди, че най-после нещата ще се оправят, доброто ще възтържествува и най-после животът ще избухне, ще излезе от невидимото и ще навлезе във видимото. Като всички водни знаци, Рибите също са знак на Любовта. Рибите започват силно да вярват, че Любовта ще се случи най-после. Цяла година тече процес, подготвяше се и трябва да се случи. Като всички водни знаци имат вътрешно чувство. Коренът му седи по-дълбоко. Интензивността му на изживяване е много по-слаба, но за сметка на това много по-продължителна - в сравнение с огнените знаци.
Ние видяхме, че Венера в Рак няма достойнства. Интересно. Водните знаци, които са свързани с Любовта, с чувството, а Венера е планета свързана с Любовта, с чувството и изведнъж Венера в Рак нито е в Заточение, нито е в Падение, няма достойнства. След това преминахме в Скорпиона и от там направо в Заточение. Ще излезе, че колкото е по-задълбочен един воден знак, толкова по-зле за Венера. И като стигнем до Рибите, където водата се пораздвижи най-после и Венера Екзалтира. Екзалтира означава, че прекалява. Отнася се нанякъде. Да, от една страна е хубаво, че Любовта ще избухне, но от друга страна има една прекаленост. И се оказа, че относно Венера във всичките водни знаци по един или друг начин има какво да се желае. И Венера е принудена де факто да се чувства най-добре в едни знаци като Козирог, Телец и дори в един мъжки кардинален знак като Везните. Венера екзалтира в Риби. Тук тя плува в океана на световната любов и съпричастие. Венера тук се проявява като безнадеждна романтичка и проблемът в случая може да е саможертва в името на любовта.
Марс в Риби среща трудности в началото, докато свикне с водата, но това положение или аспект Марс Нептун дава прекрасни спортисти, трениращи водни спортове, сценични изпълнители и най-вече танцьори.
Древният господар на Риби е бил Юпитер и той все още има афинитет към този знак. Неговият широк поглед към света тук допринася за облагодетелстването на всички.
Знакът Риби се Управлява от Юпитер, заради момента на даването. Заради този момент наречен "дай шанс на другите". Големите бизнесмени са големи бизнесмени точно защото дават шанс на другите.
Не е така при Сатурн. Хората със Сатурн в Риби или Дванадесети дом трябва здраво да работят, за да се задържат в света, тъй като пълната неефективност на този образ (на бащата) може да не им даде много солидна основа , самоувереност или посока. Тези хора трябва да работят здраво, за да излекуват собствените си проблеми и тогава от тях може да станат прекрасни лечители, духовни съветници или водачи за другите.
Уран в Дванадесети дом допринася за активиране на подсъзнанието, тези хора яростно воюват с кармичните си демони докато открият, че са оковани или затворени заради виденията си. Те се люшкат в двете крайности - гладни за просвещение или ако планетата е слаба или ранена, затъват в комплексите и пристрастяванията със същата яростна целеустременост.
Нептун в Дванадесети дом също показва проблеми с различни видове пристрастявания, ако е слаб, но ако е силен може да създаде най-великите мистици и служители на света, апостоли на съпричастието.
Нептун изразява Любовта като състрадание, като саможертва, като безкористност. Като даване. Това e Hептун. И това е знакът риби. Тези две неща са едно и също. Затова се казва в Астрологията, че там където е Нептун, там е и знакът Риби.
Плутон тук действа с неуморна сила, за да накара носителите си да се срещнат със собствените си комплекси лице в лице. Тези хора обикновено се опитват да избягат от най-дълбоките си проблеми, но Плутон кара проблемите отново да изплуват на повърхността, и пак, и пак...Комплексите, свързани със сила, са дълбоко вградени в психиката на тези хора.
Риби са воден и мутабелен знак, което е предпоставка за нестабилното им и емоционално поведение, следствие е на него. Притежават мащабност в интуицията. Предсказват за обществото. Управителят им Нептун има двойствено проявление. Това са хора алтруисти - жертват се за другите. Сред представителите на този знак са най-многото светци и най-великите грешници.
Вторият им управител, Юпитер, дава мащабния поглед на Рибите. Те мислят винаги глобално. Това са щедри, снизходителни хора. Правилно избират своята цел, посока на развитието. Екзалтиралата Венера ги кара да обичат всичко живо, страдалците, онеправданите, слабите. Любимата им дума е „съжалявам те", което при тях е равносилно на „обичам те". Нуждаят се от любов. Родството на Плутон в знака им дава способност да усещат тенденциите в развитието на колектива, особено в духовната сфера. Те са нежни и грижовни родители. Жените обикновено са добри домакини. Трудно им е да се дисциплинират, да въведат в ред собствения си живот. Рибите са „боклукчийското кошче" на зодиака. Те почти винаги действат интуитивно. Най-слабото им място е логиката. Трудно общуват. Много затворени са. Слънцето в Риби представлява завършека на целия цикъл.
Има два типа Риби:
Потопени в себе си. Възприемчиви, подвижни, отворени, насочени към бъдещето. Това са хората, които най-много от всички усещат отенъците във външния свят. Рибите притежават висока чувствителност, реагентност, но не виждат реалното в живота. Мъжът Риби раздава обещания, но не ги изпълнява. Отнесени от вихъра хора.
Другият тип - затварят се във вътрешното си пространство. Женският тип Риби - обичат къщата, дома си, грижат се за близките си. Последен знак. Фаза на завършване на цикъла. Фаза на всемирния потоп - цялата мръсотия се излива, спасеното отива в Ноевия ковчег.
Това е знак, изцяло потопен в себе си. Много затворени психологически. Могат да съвместяват всички противоположности на Нептун. Хора, които притежават свое собствено възприятие. Собствената им истина израства от тяхната дълбочина. Имат собствена представа за добро и лошо. Тънка възприемчивост. Множествен знак. Имат три вида поведение.
1. Повърхностни;
2. Дълбоки, занятие за душата;
3. Обърканите Риби - не знаят какво искат, какво правят.
Бързо се вписват в обстановката, но вътрешно не се съгласяват. По-лесно им е да кажат „да", защото им е трудно да обясняват защо е „не". Обичат похвалите, да ги забележат. Ако Сатурн не е силно проявен, те са много безотговорни. Лесно се съгласяват, но не изпълняват. Дон Кихот е Риба. Рибите понякога се държат като деца, понякога като старци, последен знак, имат натрупана много опитност, зрялост. Рибите са индивидуалисти, но не демонстрират своето Аз. В епохата на Рибите израстват най-големите империи. Моделът на Риби е вечният кеф. Объркано им е настоящето, бъдещето, за сметка на интуицията. Всичко върви заедно, няма време. Нептун не различава.времето. Енергийно слаб знак. Жените рядко имат повече от едно дете. Притежават силна чувствителност, емоционалност. Тихите води винаги са дълбоки. Тихи са и процесите в живота им.
Много е важен Слънчевият знак, той привнася творческата енергия. Символът на Риби е съединяване на душите, сливане на душата с висшия свят. Две форми - активна и пасивна Риба. Съвместяват две полярности -потопяемост в себе си и възприемчивост.
Положителните им качества са: добродушни, състрадателни, готови да помогнат, гостоприемни, богата фантазия, въображение;
Отрицателните им качества са: вечно са недоволни, зависими са от своето настроение и Лунните фази, страхливи и неспокойни хора, напрегнати са външно.
Когато човек е с Асцендент Риби, той има хипнотичен поглед, размит, може да те хипнотизират.
Така или иначе знакът Риби е изключително свързан с преживяванията. Обаче, тъй като е подвижен, при него чувството може да изтече по-бързо. Това е единственият знак в Зодиака, който си позволява открито да плаче и да проявява чувства, без да има някакъв проблем. Т.е. прави го естествено. Жените особено. Жените Риби проявяват открито чувство, с което предизвикват симпатия, а не антипатия. Не мислете, че жените могат по принцип да изразяват открито чувства, да плачат и това да се възприема добре. Не е вярно. Една жена Скорпион, ако се опита да плаче на публично място, ще предизвика антипатия. Никак няма да предизвика добри чувства, защото не й отива.Тя не е истинска, не е естествена. Но жената Риби е друго нещо.
На мъжа Риби също му се плаче, обаче бидейки мъж няма как. Не може да проявява открито това и затова се получава както дойде. Други правят по-добре и се занимават с изкуство. Но така или иначе за мъжете Риби има проблем в този свят, тъй като психиката им е твърде впечатлителна, твърде крехка и нежна. И често пъти именно на мъжа се гледа като на този, който трябва да се справи с материалният свят, а на мъжа Риби, това не му е толкова лесно.
Мъжете Риби трябва да намират винаги нещо, което да ги одухотворява душевно. В противен случай може да се депресират. Какво означава да се депресират? Както мъжете Раци - единият вариант е алкохол. Мъжът Риби има вероятност, ако не му издържи психиката да си попийва. Другият вариант е да стане домашен тиранин. Това е много странно, защото мъжът Риби не е войнствен, обаче ако душата му започне да умира може да стане по-агресивен. Той е домашен тиранин, но много странен, един такъв слабосилен. Характерният начин за проява на агресия при Рибата е нстеричност. Истерията по принцип произтича от безсилие и това пълно безсилие ражда истерията. Жените Риби също, когато има някакъв проблем избиват лесно в истерия.
Знакът Риби е един знак, който в духовен смисъл, трябва да свърже човека сЛюбовта, човекът с Бога, човекът с духовния свят. Рибите усещат това нещо несъзнателно в себе си, като една дълбока потребност. По правило са един знак, който има отношение към невидимото, към езотериката. Най-големите почитатели на врачки, баячки, екстрасенси и всички такива "специалисти" в тази област са Рибите. От малко до голямо, на всякакво ниво на съзнание Рибите са тези, които са на линия и поддържат целия този бранш. Една статистика ако се направи ще откриете, че огромен процент, примерно 1/5, а не 1/12, там са Риби. И то може да не е Слънцето в Риби, но да имат Доминанта в Риби. Но много често и самото Слънце си е в Риби.
Интересът на Рибите към невидимото е много голям и също ирационален. Нямат научно-изследователски подход. Напротив, имат един усет, едно вътрешно чувство, което ги води. За какво става дума?! Действително знакът Риби има усещането, че Бог е тук, сред нас. И аха-аха, да го пипнеш. Обаче някак си не го пипаш и трябва нещо да направиш, за да го пипнеш. И затова Рибата отива при всеки, който казва, че е пипал Господ. Отива там, за да извърши този акт, който усеща, че витае във въздуха. Както през март аха-аха да дойде пролетта, така и в нея има едно такова усещане.
Рибите са знак на истинската красота. Един ключ за неговото разбиране: Хората родени под знака на Рибите живеят с копнеж за доброта
Родените в областта на Риби могат да проявяват неадекватност в различни рационални ситуации. Знакът Риби не е особено рационален. Нека да кажем, че не е добре адаптиран към материалния свят. За разлика от земните знаци, които са адаптирани значително по-добре. Знакът Риби до края си остава, също като другите водни знаци, с една болка от този свят. Доста голяма болка. Понеже този свят всъщност не е свят на Любовта, не е свят на Красотата. И по тази причина се изнася в света на вълшебните приказки, в розовите облаци.
Подвижността като качество прави така, че преживяването не потъва, както при Рака и Скорпиона. Не се превръща в някакъв многодневен и многоседмичен или многомесечен процес. При знакът Риби подвижното променливо качество означава и променливи чувства.
При Рибите имате една вода, чиято задача не е да бъде дълбока, а да бъде реагираща, да бъде възприемаща. Знакът Риби е много възприемащ. Много внушаем. Попиващ. И особено в чувствен план. Обаче вместо да изпадне в дълбоко чувствено потресение, знакът Риби, бидейки подвижен и променлив е в състояние да си изплаче болката и да му мине. Той е огорчен, изпада в скръб, два часа е нещастен, обаче на третият час вече не. За-разлика от Рака и Скорпиона, при които процесът е много по-труден, много по-бавен. Раните които се получават върху психиката, Рибата ги преживява някак си по-лесно, по-бързо и по-ефективно. Което е и причината да си позволява лукса да проявява открито чувствата. Това е естествена необходимост за Рибата и той е единствения знак от Зодиака, който го прави.
Единственият знак, който вродено пази връзката с Бога. За да няма човечеството усещане, че е напълно забравено от Бога, и само една неволя трябва да вика и нищо друго. За да има едни хора, които колкото и да изпаднат в безсъзнателност, дори никаква представа да нямат от духовен свят, да го имат това вродено вътре в себе си. Нещо като черната кутия на човечеството. Дори като се разбие самолета, да остане нещо, което да го свърже обратно с живота. Обратно с духа. Нещо, което да пречи на хората да затънат в материята до край. И това е от двете Риби едната. Едната се е закачила в духовния свят и не се пуска от там. Което от една страна прави знакът Риби връзката на човечеството с духовния свят. И най-голямата мутра Риби има един вроден инстинктивен стремеж към невидимия свят. Дори и най-примитивната Риба има в себе си усещане за невидимото.
Рибите проявяват естествено състрадание. Ключът за разбиране на знакът Риби е милост и състрадание.
Понякога Рибата отнема болката от другия човек и не умее да изхвърли болката от себе си и съответно тя самата започва да преживява болката. И въпреки това го намира за смислено и ценно и се чувства добре. Някак си даването при Рибите е много радващ факт. Осмислящ живота факт. Осъществяващ факт. Доста Риби са щастливи не от факта на придобиването, на властването, на притежаването, а от факта на даването. Просто те се чувстват добре от това. Намират животът си смислен. Знакът Риби копнее да бъде одобряван. Човекът Риби някак си без Любов не може да оцелее. Интересен феномен пак. Другите знаци, криво ляво някак си се оправят и без Любов. На този етап поне. Но знакът Риби не. И затова знакът Риби прави всичко, за да бъде одобряван.
Можете да го видите да се държи сервилно, угоднически. Можете да го видите как се прави на жертва само и само да предизвика съжаление, да го ожалиш, да му помогнеш. Т.е. да бъде одобряван. Знакът Риби не може да понесе да не бъде одобряван. Това му се вижда твърде опасно и бездушно. Съответно, ако толкова много държиш да бъдеш одобряван и приеман ти не можеш да влезеш в конфликт. Един от най-беззащитните знаци е знакът Риби.
Другите водни знаци. Когато обидиш кардиналният Рак и го унижаваш, засягаш, той застава срещу тебе. А не дай си Боже да му засегнеш скъпите хора. Смърт. Избухва в него едно чувство, не е като при огнените знаци, а точно като освирепяла майка, която си пази децата.
Монолитно убеден в това, че е прав - едно силно душевно изживяване изпълва целият този процес. И съответно опасен. Ракът е готов на всичко, ще пожертва и живота си, само и само да си опази света на любовта, както той си го представя. Защото е кардинален. Скорпионът – да не говорим. При Скорпиона изключително дълбокото преживяване го прави възможно най-опасният знак. Голяма глупост е да се разправяш със Скорпион. Неразумно е. А възможността да вкараш Скорпиона в "правия път" е илюзия. Той обикновено казва: ти за какъв се мислиш. Бог е направил Скорпиона не за да бъде манипулиран и формиран. Скорпионът е един изключително дълбок знак. Де факто най-силният знак в Зодиака. Скорпионът е най-дълбокото посвещение - той трябва да стане Орел, като низките страсти трябва да бъдат победени. А за да бъдат победени има жестоко страдание. И съответното пречистване и всичко останало. И в този акт като го наблюдаваш стигаш до извода, че Скорпионът е птицата Феникс. Той гори и ти си казваш, ей, той изгаря, това е клада, става на пепел, край с него. И Скорпионът може като Феникс да излезе от пепелището. Това е сила, невероятна сила. И съответно агресия. Обиденият Скорпион е готов на крайности, не го спира нищо.
При Рибите е по-различно. Да властваш над една Риба е лесно, защото тя не се бие с тебе. Рибата обира луфтовете за собствена сметка. И сума ти хора, комплексирани на тази тема, че са велики, си избиват комплексите веднага като усетят, че другият е добричък. И това е от страх, пустият страх.
Като символ на Бездната или космическия океан Риби е последният от дванадесетте знака и се смята, че съдържа в себе си всеки един от тях. Трябва да се съобразяват с всичко. Така както Везната се губи в процес на двустранна нерешителност, така и Рибите се колебаят, изправени пред дванадесет възможности. А и техният дар не е в способността да виждат ясно от рационална гледна точка, а по-скоро да се вглеждат навътре и да отговарят от сърце, дар, основан на вярата в по-висша сила, която подрежда правилно нещата в света.