Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

ПScorpioГледай в youtube о време на месеца на Скорпиона листата на дърветата падат и природата се подготвя за зимен сън. В древността това е бил
сезонът, в който богинята слизали в подземния свят, всичко ставало празно и студено, докато не дойде пролетта. По това време келтските народи празнували празникът на Самхейн през този месец (днес този своеобразен фестивал носи името Вси светии или Хелоуин). В навечерието на празника „вратите между световете" се отваряли, връзката между хората и духовете на мъртвите

била извънредно силна. В някои части на САЩ първи и втори ноември са наричани Дни на Мъртвите. При нас също отбелязваме първи ноември (Задушница).
Това обяснява защо Скорпионът е свързан със слизането в подземния свят. За повечето от нас това символизира пътуване към дълбините на нашата същност, едно взиране към вътрешното ни Аз, което ни кара да се срещнем с вътрешните си демони и психологически комплекси. Но Скорпион съдържа и обещание за възкресение, за завръщане към светлината и затова е смятан за знак на преображението. Освен това Скорпион винаги е бил свързван с окултната мъдрост. Връзката между Скорпион и подземния свят е древна - идва почти от началото на астрологията (също като останалите фиксирани знаци). Да не забравяме, че Плутон е управител на знака. Плутон по принцип отвежда хората от този свят. Това е Хадес — богът на отвъдното. И в астрологията Плутон е показател на смъртта. И съответно знакът Скорпион. Знакът на Скорпиона е портата към отвъдното. Човек се ражда през Първи дом с Асцендента на Слънцето и си отива през Осми - Скорпион.
Скорпионът е един специален знак и изисква специално внимание, защото точно заради това доста неприятно и донякъде зловещо същество знакът Скорпион е добил отрицателен смисъл в традиционната астрология. Много от хората, родени под този знак, притежават характер и език, напомнящ скорпионското жило, но самият Скорпион има връзка по-скоро с подземното пътуване, което е същността на легендата за Скорпиона.
В историята за Хадес и Персефона, Хадес е този, който излиза от подземния свят в тъмната си колесница и отвлича Персефона, като я превръща в своя жена, която управлява подземното царство заедно с него. Знаем, че в гръцката история подземният свят е управляван от чисто мъжко божество, но балансът между мъжките и женските енергии е възстановен, когато Хадес отвлича Персефона. Древните гърци са разбрали, че огромното, тъмно, неизследвано и неизучено царство на подсъзнанието и първичните чувства принадлежат на женския елемент. Щом Персефона се присъедини към Хадес в подземния свят, енергиите им се сливат. Знаем, че Плутон в рождената карта е точно толкова женска, колкото и мъжка планета.
Много от Скорпионите се самоизследват и обичат да анализират скритите механизми, които привеждат в действие останалите хора. Това им дава сила и преимущества пред другите. В същото време те са изключително потайни, когато става въпрос за собствената им мотивация. В древногръцката митология Плутон е представен от Хадес. Той пребивавал в своето царство на сенките и почти никога не го напускал. А когато това му се налагало, той използвал специален шлем, който го правел невидим. Така никой не можел да види истинския му облик. Представителите на Скорпиона се отличават с тази изключителна потайност. Активно изследват останалите, техните желания и скрита мотивация, но самите те се стремят да останат неразгадани. Това се усеща и от самото им присъствие. Около тях винаги витае атмосфера на загадъчност и мистерия. Отличават се с изключително пронизващ поглед, сякаш минава през събеседника им. Тази им странност често им спечелва славата на необщителни хора. Това особено не ги засяга, защото те обикновено не се интересуват какво мислят за тях другите. Или поне не го показват външно. Един Скорпион никога не споделя сериозните си проблеми с други хора, защото смята ,че споделянето на личен проблем е признак на слабост. А такова нещо той не може да допусне.
Скорпион е знак на мъдростта. Не случайно той е символизиран от змията, орела, гущера или скорпиона. Змийската мъдрост е специфичен начин на познание, което включва дълбоките, неизказани, подземни мистерии на живота, смъртта и секса. Змийската мъдрост е женска - тъмната, подземна страна на женското начало. Древните са почитали змията по особен начин. Смятали са, че тя знае тайните на живота, смъртта и прераждането. Дарът на пророчеството също винаги е свързван със Змийската мъдрост.
Щом става дума за Скорпион, винаги става дума за живота, смъртта и прераждането. Това е постоянна тема в живота на Скорпионите - типичното преживяване е смърт, само за да се преродят и подобно на феникса, да възкръснат от пепелта и да се зареят в нови висини. Сложен знак е Скорпионът. При него се занимаваме не само с процеса на трансформация, който идва от това слизане „там долу", но и със сливането с друг, което не се получава по-силно никъде другаде, освен в Скорпион или естественият му дом, Осми.
Знакът Скорпион е подготовка за такова нещо. Той се опитва да подготви човека за едно друго живеене. Скорпионът е граничен знак, маргинален знак. „Маргинален човек" е човек, който постоянно прави големи промени в живота си. Големи промени във външен план означават смяна на работа, жилище, семейство, семейно положение, държава и т.н. Американците са маргинални хора.
Представителите на този знак имат изключително развити сетива за истината на емоционално ниво. Те са жив детектор на лъжата, усещат много добре емоционалния свят. Усещат чуждите преживявания като емпатия. Свързват се с психиката на другия човек по несъзнателен път и усещат колебанията там. Скорпионът усеща колебанията или тревогата на другия, любовта на другия. Може да се каже, че един Скорпион не слуша какво му говориш, той те чувства. Може да му говориш велики работи, но ако психиката ти не е стабилна, Скорпионът не е спокоен с теб. Скорпионът е природен екстрасенс и явно е важно да има такъв един знак, зад който да стоят определени духовни сили.
Скорпионът е женски знак, контактите с такъв знак не стават лесно, няма лекота на нещата - знакът е доста сериозен, задълбочен и седи на една ос с Телеца. Двата знака са малко като кръвни братя. До голяма степен това е и причината да открием природата на Телеца в Скорпиона - по своето упорство и инат Скорпионът не отстъпва на Телеца. По същия начин и довежда нещата докрай - само че в сферата на психиката и чувствата, а не по отношение на материалните неща. Скорпионът не е предназначен за адаптация в материалния свят, затова му е доста трудно в него. Но независимо от това, по решителност и категоричност Скорпионът не отстъпва на огнените знаци, в някои случаи дори ги превъзхожда.
Да имаш Скорпион за приятел, означава, че разполагаш с изключително ефективно средство да си решаваш проблемите. Такъв един активен Скорпион лесно минава всякакви граници, само и само да те защити. И обратното - ако по някакъв начин нараниш Скорпион, единственото спасение е голямото географско разстояние. И по възможност смяна на личната карта. Защото се задейства един друг психически механизъм, който е изключително опасен.
Скорпионът е възможно най-субективният знак на Зодиака. Причината е, че душата в човека е това, което го прави субективен. Водещото е психическото, на преден план излиза душевният свят със своите си закони. Един Скорпион за дребни неща може да се обиди смъртоносно. И понеже от малък е научен да не си показва чувствата, той не показва обидата, а се огорчава, почти незабележимо охладнява. Няма да го усетите, ако не сте свикнали да го наблюдавате. Това е като реле и той превключва на друг режим на работа. Болката му е невероятно силна и с нея той не може да живее, трябва да направи нещо, за да я намали и тя да мине под прага на поносимостта. Тогава Скорпионът ликвидира това, което му причинява болка, източника, а това обикновено е другият човек (не в буквалния смисъл, естествено). Той трябва да бъде поставен в невъзможност да му причинява болка. Или пък самият Скорпион изчезва, минава в друго състояние,в което да няма тези усещания (да умре, да се екскарнира от физическото или психическото тяло). Скорпионът го устройват и двата варианта. При него особен страх от смъртта няма. Характерният за хората страх от смъртта при Скорпиона е силно редуциран. Той не намира смъртта за особено впечатляващо нещо. И това е така, защото този свят не му се вижда особено симпатичен. Този свят го наранява и той е готов да се раздели с него без съжаление. Абсолютното му пренебрежение към смъртта е причината да оцелява при невъзможни ситуации.
Когато има една група хора, поставени в смъртна опасност, този, който е готов да умре без притеснение, обикновено оцелява. Него не го е страх от смъртта и точно това му дава шанс да оцелее.
Знакът на възможно най-силните чувства, способен на невероятна любов, именно той често прави връзки без никаква любов. Скорпионът най-често сключва брак делово, в рамките на психологическите защити, без да си показва чувствата. Защото ако си покаже чувствата и сгреши, душата му става на пепелище. Ключът за разбирането на Скорпиона в душата са болката и страданието. Но не и в духа. Когато този знак се изправи пред изпитание, то подлага психиката му на натиск. И това стартира процеса на болката. Оттам нататък той или ще се справи с това изпитание, или ще си отиде от този свят. На практика нещата се поставят на живот и смърт, и затова е разбираемо защо Скорпионът проявява решителност и категоричност. Скорпионът иска да се случи каквото и да било, само и само болката да промени състоянието си, да имат разрешение нещата - това е коренът на неговата решителност. Скорпионът поставя на живот и смърт дребни работи, а какво остава за една връзка. Да се впусне в безразборни връзки за него е самоубийствено. Един Скорпион може да започне някаква пуническа война и да си излее страстите там - да си нарочи лицето X, че нещо му е направило, и да посвети следващите 20 г. от живота за унищожението на този човек. За него е много важно да може да изхвърля навън болката, която нараства отвътре и заплашва да го пръсне. Да има клапан, който нормализира вътрешното налягане. Има нужда да изхвърля тази, неуправляема енергия, тя е психическа. Скорпионът може да бъде психар, нямащ равен на себе си. Ако се наложи да упражнява агресия, то тя е най-вече психическа. Може да нагнети такова душевно напрежение, че да започнат да се чупят прозорците. В състояние е да разболее някого, като му мисли злото. В този случай се свързва с психиката на другия човек (изпраща му мислите си). (Астралното/душевното тяло на човек е в състояние да се разширява до километри. За разлика от етерното /жизнено/ тяло, което е с няколко сантиметра по-голямо от физическото и се вижда като едно сияние около човека. Това означава, че човек е способен да нанася душевни удари на хора от разстояние. Да е психически активен на големи разстояния. Когато е поставен въпросът „аз или другият", все пак - аз, а другият дава фира. Скорпионът който не може да си владее психиката, не може да си владее чувствата, е това, което се нарича знакът Скорпион. Когато Скорпионът се научи да работи с психиката си, малко от малко с тази изключително мощна психика, той започва да се нарича Орел. Знакът Скорпион има 2 имена - Скорпион и Орел. В древността са го наричали само Орел и така е бил изобразяван символът му. Четиримата евангелисти - Марко, Лука, Йоан и Матей, са неподвижните знаци Лъв, Скорпион, Водолей и Телец. Така е бил изобразяван в древността.) Основната задача пред Скорпиона е да стане Орел. Изразът: "Не можах да се сдържа", характерен за Скорпиона, трябва да изчезне, да стане невалиден. Когато си Скорпион, това граничи с невъзможното.
Задачата на Скорпиона е да постигне контрол над чувствата. Защото той има склонността да се подаде на чувството и да тръгне с него. Скорпионите са в състояние да изграждат изключително мощни душевни реалности, психически реалности и с тях могат, както да лекуват, така и да убиват. Както могат да вдигнат на крака някого, така могат и да го съборят. Всичко зависи от това, доколко си владеят чувствата, психиката. В крайна сметка това се оказва един знак на крайностите, тъй като психиката, когато е толкова ранима, и изходът е доста краен. Не може така полека - нито е въздушен, нито е земен знак, нито дори е огнен. Огнените знаци, ако избегнат емоционалния шок, след това няма проблем. Огънят по своята природа изключително мощно преживява нещо, но после много бързо заминава това. Много бързо самото преживяване се преодолява и изчезва, т.е. вечерта те може да са бесни, да си легнат и да заспят като младенци, а на сутринта дори да не си спомнят какво е било. Като пречистени.
Скорпионът няма умствена памет, той има душевна памет. Казват, че Скорпионът бил злопаметен. Не, той просто е паметен, т.е. и добропаметен също. Само че Скорпионът помни с душата, с чувството. Паметовите сили в човека принципно се управляват от душата, а не от ума. Значи хората могат да помнят, заради способността си да преживяват. Т.е. ако някой мисли, че да запомниш нещо е умствен процес, това е грешка. Това е душевен, психологически процес.
Представете си следната ситуация: вие сте наранили един Скорпион и след това сте изчезнали благоразумно, усетили сте се навреме и сте изчезнали. Тъй като сте изчезнали, болката при него е намаляла, защото той не ви визуализира и няма контакт с вас, съответно психиката му се е поотпуснала, нивото на болката му е намаляло и режимът да ви преследва не е унищожен, а е в сънно състояние, минимизиран. Обаче в него е останал душевен спомен за болката, която сте му причинили. Той е забравил как изглеждате и как се казвате, дори е забравил какво точно сте му причинили. След време, вие решавате, че „радиацията" се е разсеяла и можете да се върнете. Когато влезете при него, той наистина не помни как се казвате и по какъв повод сте общували дори, обаче в него веднага се взривява неприязън. Събужда се чувството, че нещо сте му направили, след това веднага влиза в режим на бойна готовност и той се превръща в опасен за вас човек. Представете си, че после 3 пъти му спасявате живота, след което обаче той ви ликвидира и го съдят. На въпроса: „Защо утрепа човека, гледай колко пъти ти е спасил живота?", отговора е: „Той ми е направил нещо!". „Какво ти е направил?" „Не знам, обаче ми е направил нещо и не можах да се въздържа. Това, че ми спасяваше живота, аз го забелязах, но това не можеше да отмени убийствената програма, която беше стартирала". Това е все едно имате някакъв център, в който, след като натиснете някакъв бутон, оттам нататък нямате контрол и атомните ракети се изстрелват. И така стана, той някога натисна бутона, после спряха тока за известно време, след това той се върна и тока тръгна. Ами не беше лош човек, обаче механизмът на отмъщението вече се беше включил и аз не можах да го спра. Така че Скорпионът е един такъв човек.
Един друг пример: Сравнението между Лъв и Скорпион е много характерно в Зодиака. Двата знака се намират на 90° един от друг. От всеки един градус на Лъва като направите 90° напред, ще се озовете винаги в градус на Скорпион, т.е. правият ъгъл винаги застава между Лъв и Скорпион. И двата знака са неподвижни - Лъвът е мъжки, огнен, Скорпионът е женски, воден. Това се нарича великата битка между Лъва и Скорпиона в Зодиака. Защото знаете какъв знак е Лъвът, слънчевият знак, могъщият знак на Слънцето, притежаващ несломима воля, вяра, убеденост в себе си. Той е дълбоко убеден, че няма нещо, което да му се опре в този свят - той е рицарят Ланселот. Той е царят, самодържецът, добрият владетел, който от една страна, убеждава другите, че са поданици и в момента, в който ги убеди, вече ги управлява мъдро, доколкото може, и ги управлява със стремеж към светлината, към това животът да бъде по-добър. Ланселот не убива никого, а само събаря, след което подава ръка и казва: „Видя ли кой е по-могъщият, подчини се на добрата сила, бъди един поданик и благоденствай. Служи на твоя цар, който от Бога е помазан!".
На Скорпиона цялата тази история му изглежда цинична, а ако Скорпионът би имал чувство за хумор, щеше да му изглежда смешна. Той казва на Лъва: „Ти къде живееш, ние с теб живеем на две различни планети, в различни светове. Какво си въобразяваш, та си играеш на войни! Правиш си рицарски турнири, събаряш ги там някакви пешки, после ги дигаш горе обратно! Ако ме закачиш по някакъв начин, оттам нататък няма шест-пет - или ти, или аз. Това не го разбираш, нали? В твоя свят няма такива неща. Ти не можеш да си представиш, че когато протегнеш великодушно ръка, аз ще ти забия камата точно тогава, която ще е намазана с отрова, естествено. Освен това няма никакви правила. За какви правила ми говориш? Рицарски кодекс? Ти си се побъркал. Първо, аз не искам да се бия с никого, защото това ме наранява и аз не си играя на такива неща - за мен животът е сериозно нещо. Аз изживявам такива неща, за които ти и хабер си нямаш. На теб животът ти се струва слънчев - на мен не ми се струва такъв. Реално така стоят нещата - за мен животът е една война. Моята главна задача е болката, която изпитвам, да е поносима, понеже тя много често прескача прага. Чашата с болката ми си седи горе-долу пълна и само някой да сложи няколко капки, и тя се препълва, идва ми в повече. Трябва спешно да взема мерки да възстановя нивото, което е вътре. А ти живееш, все едно светът е твой - какво си въобразяваш?"
Когато Ланселот се сблъска със Скорпион, обикновено дори не разбира, че е станал сблъсък - Скорпионът отива през нощта в шатрата и 65 пъти го намушква яко. На въпроса: „Защо го намушка 65 пъти, като е умрял още от първия?", отговорът е: „Малко му беше! А той на мен какво ми направи, знаете ли?" „Какво ти направи?" „Знаете ли какво ми каза?" „Е, добре, казал ти е нещо, така ли трябваше да направиш?" „Да, така! Не е въпросът в това, какво като съм го убил, нищо не е това - той за това, дето ми го направи, трябва 10 метра под земята да го стрия на прах и пак му е малко, за да може да ми се поуспокои психиката!"
Ако се сблъскат два Скорпиона, битката най-често е смъртоносна и за двамата - те са като камикадзе, и когато се сблъскат, и двамата гърмят. Дори и в природата битката между два Скорпиона обикновено е смъртоносна и за двамата - взаимно се удрят и се унищожават. Не само това. Това е много интересно животно — по време на любовта страстта между мъжкия и женския Скорпион е толкова голяма, че много често единият убива другия. Интересното е, че в природата мъжкият Скорпион обикновено убива женския, за разлика от другите членестоноги, където женската има по-голяма сила и е обратното. И той това го прави от страст, точно на принципа: „Не можах да се сдържа". Като се въодушеви прекалено много и - хоп с отровното жило. Неслучайно този знак е наречен на Скорпиона, защото древните са наблюдавали много внимателно скорпионите, сливали са се с природата им, душевния и духовния свят и са виждали скорпионовата природа каква е. Тя изразява точно тези най-низки и дълбоки неовладени страсти, които в крайна сметка са опасни.
И най-примитивният Скорпион може да извърши невероятни подвизи не защото е герой, за разлика от Лъва, който е героична натура. Един пример: на летище каца самолет и се запалва, пълно е с пътници вътре. Наоколо е пълно с пожарникари и всякакви спасители, които не смеят да влязат вътре, защото може да не останат живи. Изведнъж изскача един, хвърля се вътре и изважда човек. След това се връща - втори, трети път изважда хора. Като изважда няколко човека, изведнъж вътре се хвърля още един човек неочаквано, не изважда хора от тези, които е най-лесно, а се запилява някъде из самолета и излиза с детска играчка, не с човек. И я дава на едно от децата навън, което е спасено, след което изчезва, не влиза повече в самолета. Другият човек продължава да влиза, самолетът не се взривява и той остава жив. Естествено, според журналисти и всички други той е герой очевидно. „Кой сте вие?" „Ами аз съм Лъвът". „А не ви ли беше страх?" „Не, аз съм си герой по рождение и тъкмо имаше повод да се види за какво става дума. Аз съм този, който спасява хората и си рискува живота и това ми е природата". „А гордеете ли се това?" „Естествено, че се гордея!" „А може ли да ви снимаме?" „Ще ме снимате, но изчакайте да се преоблека в парадна униформа. И докато ме снимате може да направя и някакви стойки така". Рай за журналистите. Но на снимките се забелязва, че и още един човек влиза вътре, но после изчезва. Освен това той изнася детска играчка, а би могъл да извади и дете отвътре. Така или иначе, това е Скорпионът. Търсят къде е вторият герой, но го няма. Не само че го няма, но никой не знае къде е и какъв е бил. Представете си, че един журналист, с невероятен нюх все пак е надушил следите на този, който изчезва, и го намира в града в таванско помещение на някакво невъзможно място. Чука там, никой не му отваря. Той казва: „Знам, че сте вътре, не е нужно да се криете". Влиза. „Вие ли бяхте този, който влезе в самолета?" „Не". „Е как не, вие бяхте". „Не бе, не съм аз, ти си се объркал нещо - аз съм си обикновен човек, остави ме на мира да си живея обикновения живот. Марш навън!" Ако журналистът прояви спортна страст, и той е донякъде Скорпион, той казва: „Не, не, ти беше - още миришеш на пушек". Въпросът е журналистът да има душевност, която да може да се свърже със Скорпиона и да прояви истински интерес. Тогава Скорпионът би могъл и да говори с него. „Добре де, защо седиш тук, ти си герой". „Не - ще отговори Скорпионът, - аз не съм никакъв герой и ако още един път го повториш, ще летиш през прозореца навън". „Добре, защо тогава влезе в самолета?" „Знаеш ли, на мен не ми пука за тези в самолета, дали ще умрат, или ще живеят - голяма работа. Само че, знаеш ли, в някакъв момент си спомних нещо от моето детство. Както си седях кротко и спокойно, дочух някакъв писък вътре от самолета, така ми се стори - дори не съм сигурен, че чух. След което влязох да взема това, което е там вътре, не ме интересуват другите - просто влязох за нещо конкретно, намерих го и излязох навън. И това не съм го направил, за да пишеш ти по вестниците, за да идва някой тук да ме снима и такива неща. Да проявяват към мен такова внимание, за мен е опасно, за психиката ми е опасно. Това е лицемерно, фалшиво и гадно. Така че, ако ти докараш снимачен екип, след това си мъртъв. Защото както влязох в самолета, понеже нещо ми се стори, така ще ми се стори, че и ти не ми харесваш. И както съм си най-обикновен човек и не искам да имам никакви неприятности, така ти ще имаш много големи неприятности и не отговарям за себе си. Не че съм лош човек, просто много трудно прощавам, като ми направят нещо".
Друг пример. Представете си, че мадам Лъвицата е женена за професора Скорпион, който ако не е нараняван и чувствата му са пощадени, е един много мил, приятен и умен човек. Обикновено Скорпионът е с особено развит интелект. Освен това неговата атака е внезапна, доста добре подготвена и много трудно може да бъде отблъсната, т.е. идва от нищото, не можете да разберете защо и не можете да спрете процеса. Мадам Лъвицата се е почувствала по някакъв начин пренебрегната от Скорпиона, започва да хвърля чинии, това е характерно, тя е емоционална, гневи се, изпада в свещен лъвски гняв. Скорпионът само пребледнява, известно време нагнетява едно напрежение отвътре и ако Лъвицата не се усети навреме, в някакъв момент Скорпионът я хваща, а те живеят на 10-ия етаж и я изхвърля през прозореца, без да го отваря. След което си запалва една цигара, отива да си направи кафе най-спокойно и след известно време отива да се обади по телефона в полицията, че току що е изхвърлил жена си през прозореца и вероятно е умряла долу.
Полицаите, понеже той говори съвсем спокойно, не го взимат на сериозно и му казват: „Абе, зевзек, я си гледай работата". Или: „Да бе, да, добре, знаем ги такива като тебе". Междувременно Лъвицата е извадила късмет -падайки надолу, е уцелила някакви дървета, въпреки че се е разглобила доста. Освен това комшиите били наблюдателни и я забелязали как пада, защото тя викала, нали си е гръмогласна. Викат линейки, пристига и полиция. Тъй като постъпва още един сигнал от същия адрес, а освен това след 10 минути нашият Скорпион се обажда пак и казва: „Аз не ви ли казах на вас нещо, ако искате, идвайте, ако не искате - не, ваша си работа, аз съм ви се обадил". Те му отговарят: „Оттам се обадиха и комшиите, за същия случай ли става въпрос?" „Ами, да". „Знаете ли, че тя може и да е жива". „Може, не съм проверил". „А не ви ли интересува?" „Не". И полицаите пристигат, влизат вътре и гледат един действително спокоен човек, който си допушва цигарата. „Кой сте вие?", питат те настръхнали. „Ами аз съм професор еди-кой си". „Бре, да му се не види!" Питат комшиите: „Професорът идиот ли е?" „Не бе, не е, много е свестен! Тук във входа на всички е помагал, възпитан, достоен човек". „Ами той е хвърлил жена си през прозореца". „Не може да бъде!!! Странно. Това просто не може да бъде!!! Не е такъв човек, той на мравката път прави.
А? Ти ли хвърли жена си?" „Аз". „Абе да не лъжеш нещо, да не е скочила сама?" „Не, не е скочила сама, аз я хвърлих". „И защо я хвърли?" „Ядоса ме". „Е, добре де, като те ядоса, не можа ли нещо друго да направиш, защо трябваше да я хвърляш точно през прозореца?" „Ами много ме ядоса". Нея я оперират, него го съдят, естествено, защото той казва, че е виновен. „А искаше ли да я убиеш?" „Да". „Абе, излъжи бе, човек". „Нямам причини да лъжа". „Ще те вкарат в затвора". „Ами хубаво". „Край с твоята кариера, с целия ти живот, професура!" „Не ми пука!" „Като не ти пука, тя машината се задейства". Лъвицата, след като се възстановява и разбира какво се е случило, отива на свиждане в затвора и казва на нашия Скорпион: „О кей, истински мъж. Никакъв развод, ще те чакам да излезеш и ще ти нося твоите любими цигари, и каквото и да било там". Скорпионът отговаря: „Добре, само внимавай да не ме ядосаш пак!"
Т.е. има една крайност в цялото това нещо, един изключителен драматизъм. На Лъвицата й допада драматизмът. Хубавото е, че тя е оцеляла и тя го възприема като нормално - възможността да умре й се струва малко вероятна. И това, дето той й го е направил като изживяване, няма кой да го направи. Кой друг ще се осмели да й осигури летене от 10-ия етаж без никакви осигурителни работи?! И на нея това й се е видяло (след време, разбира се, защото има един период, в който ще го убие просто от гняв) не чак толкова фатално и тя му прощава, защото в нея има невероятно великодушие. Накрая започва да гледа на всичко откъм хубавата страна и му прощава.
Нашият Скорпион не се смята за виновен. Той казва така: моята правда е такава, не съм Лъв, Овен или някакъв друг, аз съм Скорпион и моята природа е такава - това е истината. И ако приемаш истината - добре. Ако не я приемаш, ще имаш проблем. Т.е. Скорпионът може да е професор и академик даже, учен с 5 титли и може да извърши някакви абсолютно странни неща.
По принцип Скорпионите престъпници до момента на извършване на престъплението нямат криминално минало и въобще нямат вид на престъпници.
И обратното - когато Скорпионът тръгне по един духовен път, цялата му психика се превръща в съсредоточие на истинност и той е в състояние във всяка една ситуация да покаже кое е истината и да се бори за нея по същия този всеотдаен начин, по който не му пука и изхвърля през прозореца. От него избликва невероятно оживотворяваща сила. Той се превръща в човек, способен да решава такива задачи - някой се е депресирал до такава степен, че иска да умре, навил си го е на пръста и нищо не може да го спре. При това положение само Скорпиона е в състояние да го извади от това състояние.
Скорпионът е в състояние да осигури потресаващи преживявания на другия.
Скорпионът не го е страх, т.е. болката е толкова голяма, че страхът минава една граница, от която нататък става безсмислен вече. Нещо от типа, толкова много ме е страх, че ми писна да ме е страх.
Едно от определенията на Скорпиона е камикадзе. Един камикадзе по своята природа няма как да го е страх от смъртта, понеже той ходи заедно с нея - те са се прегърнали и се познават.
Освен това по един несъзнателен начин, дълбоко вроден, Скорпионът намира смъртта за един положителен вариант като изход от ситуацията. За разлика от другите зодиакални знаци, които я смятат за негативен вариант, Скорпионът е единственият, който намира смъртта за доста приемлив вариант като изход - нито го стряска, нито го притеснява. Причината за това е, че знакът на Скорпиона служи на човеците и присъства във всеки един хороскоп неслучайно (има ли, няма ли планети - няма значение, но знакът си е там). Изразява факта, че хората търсят смисъл на живота си. Знакът Скорпион поставя въпроса за смисъла на живота и това е една от причините да присъства в Зодиака. А отговорът задължително минава през смъртта като смисъл на живота, а също така, че смъртта не представлява окончателен край, хаос, разпадане и нищо повече, а представлява едно сложно преминаване в друго състояние. Тя е „обезтелесяване", при което съзнанието продължава да съществува, само че без тялото.
Така нареченото обезтелесяване се нарича смърт. Именно този факт Скорпионът инстинктивно го усеща най-силно от всички зодиакални знаци.
Скорпионът е предан на хората, които са свързани с душата му, а не на кръвните си роднини. Това е естествен процес при него. Той не уважава родителите си, защото са такива, този факт не му говори много. Той уважава родителите си, защото са свързани с душата му, защото ги усеща добре, а не защото са му кръвни роднини. Биологията не играе за него изключителна роля сама по себе си. Всичко зависи от това, какви са му спомените за тях.
Скорпионът е изключителен инат, когато става въпрос да си прокара собствените намерения. Само Телецът може да му съперничи н това отношение. При Скорпиона атакуващото начало е по-силно, отколкото при Телеца. Когато Телецът е огорчен от една връзка, той има по-голяма сила вътрешно да го изживее. Телецът е в състояние да понесе много по-голяма болка от Скорпиона, защото е земен знак, реалист, приема нещата такива, каквито са, и може да я преживее, поради което е и по-малко агресивен. Скорпионът, бидейки воден знак, не приема нещата каквито са, а ги преекспонира. В резултат на това Скорпионът не се хвърля през прозореца, а изхвърля другия.
Разпадането и възстановяването са процеси, тясно свързани със знака Скорпион, и се отразяват върху господството му над тялото. Знакът управлява сексуалните и отделителните органи в медицинската астрология. Хората, които имат планети в Скорпион (особено онези с неподвижни Тао-квадрати) често имат проблеми с изхвърлянето на старите емоционални отпадъци в живота си и това може да се отрази в способността на тялото им да отделя. Когато имате планета в Скорпион или Осми дом, мислете за нея като за „рециклирана". Психичното или психологично наследство на тази планета вече не служи на нуждите на настоящия еволюционен път на индивида. Не трябва да забравяме, че Скорпион е фиксиран воден знак и планетите, които се намират тук, най-вероятно имат установени емоционални и психологични причини, породени от минали поколения в рода на въпросния индивид, и само от него зависи да приключи с тях като преобразува тази енергия на по-висше ниво на съзнанието. Това е и болката на отделянето (откъсването), която изпитват повечето Скорпиони. Без значение колко и дали им харесва най-ранното им обкръжение, те са свързани с него и прекъсването на тази връзка (зависимост) винаги е много болезнен процес. Тази вечна битка между емоционалните падения и крайности е подчертана в Скорпион както в никой друг знак.
На края на Скорпион се намира съзвездието Змиеносец, изобразявано като гигант, сражаващ се със змия.Носителят на змията е Асклепий, лечител, почетен ученик на Хирон. Когато се е формирал зодиакът, това съзвездие се е намирало съвсем леко встрани от еклиптиката, и поради това не е включено като знак в съвременната астрологична мандала. Змиеносец се намира над Скорпион. Поради изместването на точката на равноденствията днес Слънцето прекарва повече време в това съзвездие, отколкото в Скорпион. Винаги преди да излезем от Скорпион и да влезем в Стрелец, трябва да се преборим с тази змия, процес, който всички Скорпиони добре познават и с който всеки се справя различно. Асклепий е познат със своите лечителски способности и за него се твърди, че е връщал живота на мъртвите. Това е еволюционният прогрес в Скорпион от древността до днес - от смъртоносен Скорпион към човек, който добива власт над тайните на живота и смъртта, притежавани от змията, чрез пряка схватка със самата нея.
Това е най-силният знак на Зодиака. Мотивиран по този начин, с тази психика, той е непобедим. Той е точно като спартанците - победен спартанец няма. Или такъв, който да моли за милост, да върти дипломации.Скорпионът е порта към всички знаци, Осми знак. Ключов знак, обръща изобщо човешката еволюция. Този знак притежава най-голямата вътрешна мощ.
Характерно за Скорпиона е, че той изключително трудно признава някоя своя слабост. Според него това означава отстъпване от позициите и доброволно предоставяне на собствената сила на някой друг.
Езотеричните астролози напомнят и за връзката между Скорпион и загадъчната жизнена сила, наричана кундалини (змийска сила). Тя е жизнената, движещата сила в нас, смятана е за сексуална енергия в същността си. Спи в основата на гръбнака и събудена чрез медитация, пътува нагоре по канала в гръбначния стълб. Езотеричните астролози твърдят, че глифът на Скорпион представя змийската сила, заспала, навита и готова да се надигне. Достигайки до т. н. Трето око в центъра на челото, всички двойнствености ( мъжки и женски противоположности) са унищожени и се създава обединено поле на съзнание. Това е възможно само при „смъртта" на старата, обвързана с егото личност, личност, основана на двойнственост. Става дума за друга част от смъртта, която Скорпионът несъзнателно, но постоянно и усърдно търси.
При човек със Слънце в Скорпион действието на отделянето по принцип се случва чрез преживявания, включващи интимните ни партньори. Чрез такива партньорства Скорпионите изпитват и най-различни силови проблеми.
Човек с Луна в Скорпион изпитва необходимост да прекарва дните си сам, увлечен в тайни занимания и дейности, изследвайки скрити проблеми. Колкото и странно да звучи, тези хора се радват на задачи, които на другите се струват тежки и непривлекателни - сеанс при психотерапевт, хипнотерапевт, астролог и др., правещи чудеса за тях. Луната тук е в падение. И това тук е много ефективно. Луната в Скорпион, когато страда, има нужда от изключителна вътрешна чистота и отсъствие на егоизъм. За да й помогнеш трябва да се доближиш съвсем тихо и с чистота в помислите и душата. И да бъдеш истински във всяка прошепната дума. В най-чистото място на сърцето ще се срещнеш с Луната в Скорпион и тя ще те приеме. Основните потребности на душата не могат да бъдат пренебрегвани прекалено дълго, защото човек започва да губи усещането за смисъл на живота. Луната във всяка Зодиакална област отразява онова, което е основна душевна потребност на човека. По принцип най-много ни нараняват хората, които са най-близко до нас. Луната в Скорпион се страхува, че всеки човек, с който влезе в близък контакт, може да я нарани жестоко. Затова тя взима превантивни мерки. Луната в Скорпион по принцип държи на малко хора - тя стеснява този кръг до минимум. В общи линии тук влизат членовете на семейството, евентуално родителите и децата. Тя, Луната, не се притеснява за външни хора. По отношение на най-близките си тя се държи коренно различно и това навън не се вижда, (пример - майката, която бие детето, защото се е скрило). Луна в Скорпион поставя задачи за духовно развитие. Едно от нещата, които трябва да проумеем, е, че ние не си принадлежим и сме свободни. Показателно за знака е, че женските планети Луна и Венера се намират в заточение и падение. Планетите, свързани с вътрешния свят на човека (Венера и Луна), са поставили някакви задачи. Защото по принцип в Астрологията, когато има напрежение в планетите, това означава, че човек има да решава някакви задачи, (хороскопът е нещо като жизнен план)
Меркурий в Скорпион е зает със способността да се изследват дълбоките, тъмни, скрити аспекти на човешкото съзнание. Той ни подсказва, че това е ум, който може да изследва тайните на другите хора и не знае граници. Скорпион е фиксиран знак и като такъв се отличава с голяма твърдоглавост. Това се отнася особено за случаите, когато Меркурий също попада в Скорпион. Тези хора трябва да се стремят да развиват в себе си повече сговорчивост, гъвкавост и приспособимост. Те много трудно понасят критиката. И най-малката забележка приемат като атака срещу себе си и веднага заемат бойна позиция. В борбата с останалите те използват различни позволени и непозволени методи. Любимите им си остават пълната отдръпнатост, гробното мълчание, язвителната критика и предизвикателният сарказъм. Те са доста отмъстителни и практически не забравят причиненото им зло. За тези хора е изключително полезно да се научат да прощават.
Интензивността е друга важна характеристика на Скорпионите. Те практически не знаят какво означава думата „полумярка". Винаги се хвърлят от едната крайност в другата и най-близките им хора са длъжни да понасят този диапазон от интензивни противоположни чувства. По същия начин се отнасят и към всичко останало - спорт, храна, работа и т.н. Те са или светци, или грешници. Просто не могат да стоят по средата. Почти всички най-известни президенти на САЩ са били Скорпиони. Почти срещу всички от тях е бил извършен почти по един опит за покушение. Някои от тях, както знаем, са били успешни. Изпълнителите, в по-голямата си част, също са били Скорпиони.
Човек с Венера в Скорпион обикновено сексуално е доста активен, защото по принцип тези хора търсят начин да събудят тази енергия чрез партньорството. Но да не забравяме, че тук Венера е в заточение. Венера не управлява нито един воден знак, а в най-подвижния от тях - Риби, екзалтира. При Скорпион е в заточение. Това е, защото Венера изразява необходимостта на хората да споделят чувствата си. А не е лесно да се отговори на чувствата на Скорпиона. Главната причина Венера в Скорпион да е в заточение е ревността. Примерът с Ромео и Жулиета е класически -много се обичат, но накрая и двамата умират. Това е любовта на Скорпиона. При следващото си раждане те вече ще тръгнат от друга стартова позиция. Най-често чувствата на Венера в Скорпион отиват на болка. Тя е заплашена от много силна болка, с последваща ревност и с всичките тези проблеми. В по-голямата си част, хората, които имат Венера в Скорпион, имат една ревност вътре в себе си, принципна, която, колкото повече знакът на Слънцето е мъжки, толкова по-трудно си я признават. Ако е във Везни или в Стрелец, не си го признават, докато не им се случи. Ако е в Козирог или Скорпион са наясно с това нещо, на това не значи, че се справят. Ако е в Дева, по-скоро бягат.
Когато човек има Слънце в Дева и Венера в Скорпион, той някак си е наясно колко много може да бъде наранен и колко много може да нарани той другия. Поради това много от тези хора изобщо не се женят. За да избегне подобна драма, смятайки го дори за правомерно и честно, той направо реже връзките.
Слънцето не управлява психиката, а именно там лежи проблемът на заточението на Венера. Там стоят Луната, Сатурн и Нептун. Женските планети стоят във вътрешен план и Слънцето работи трудно с тях. Еволюцията ни е свързана с това, Слънцето да се научи по-добре да се справя с тази задача.
При Овен Венера пак е в заточение, но се преживява по-леко като проблем. Венера в Скорпион като че ли е в пъти по-трудна като задача, поставена пред човека. Заточението на Венера в Скорпион е нещо много различно от това в Овен.
Марс тук има нелека задача. Той трябва да се научи да контролира страстите си. Той също като Венера се интересува от сексуални проучвания, освен това тези хора могат да бъдат превъзходни лечители.
Интересна е позицията на Юпитер в аспект с Плутон или планетата, управляваща дома и знака, в които той се намира. Обикновено те се изкачват сред висшата класа по едно или друго време. Печелят пари, но живота ги заставя да направят важния избор дали да забогатеят честно , или да стигнат до върха на всяка цена (затваряйки си очите). Образите, които ние с вас днес познаваме - Кръстникът на Мафията, корпоративният президент, недостъпният милиардер, са все архетипни образи на обединените енергии на Юпитер и Плутон. Духовното израстване също е възможно да стане цел на живота за такива хора.
Сатурн в Скорпион или Осми дом е сред най-приятните съществуващи позиции, защото такива хора притежават издръжливост, воля, целеустременост и енергия да се борят с всички психологически демони и емоционални или физически травми, които са им нанесени в ранните години (или в предишни животи). За последен път Сатурн и Плутон са били в съвпад през 1946-48 г. в Лъв, знак, който по традиция свързваме с бащата. Според езотеричните астролози, повечето хора, родени по времето на този съвпад, са се преродили направо от бойните полета и концентрационните лагери на Втората световна война. Носещи спомена от войната, изправени пред предизвикателството да се изправят лице в лице с врага, пред прага на смъртта, на част от тях се падна да участват и във войната във Виетнам. Тези хора за първи път преминаха интензивна терапия, за да се освободят от преследващите ги демони. Те се научиха да приемат факта, че са смъртни, както и собственото си остаряване. А да се научиш да приемаш старостта е едно от изискванията на Сатурн. Да я приемаш с благодарност и да навлезеш доброволно в земите на Хадес, това е истински тест за Сатурнова смелост.
Хирон в Скорпион или Осми дом е истински шаман или лечител. Позицията му тук обикновено ни принуждава да се срещнем с господаря на подземния свят, независимо по какъв начин. Това може да е увлечение по лечителски изкуства, тежка болест или заплаха от надвиснала смърт, загуба на друг близък човек или най-често чрез принудителното ни изправяне срещу собствения ни подземен свят под формата на вътрешните ни психологически комплекси.
Уран в Осми дом проявява тези комплекси в съзнанието, урановия подтик към свобода изтласква всички демони към светлината и ни принуждава да ги убием. Това са хора с либерална или необичайна позиция към сексуалната изява.
Противоречива е позицията на Нептун в Осми дом или Скорпион. Това са хора силно надарени с психично съзнание, които се страхуват да приемат този дар. Сънищата и цялостния интерес към подсъзнанието може да станат съзнателни за тези индивиди.
Плутон тук често дава майстор-манипулатор, но също и индивид, който се усъвършенства в трансформацията. Това са хора, които търсят дълготрайно и напрегнато обвързване, подобно на това между Хадес и Персефона. Тези хора са „естествени" психолози, детективи, изследователи.
Скорпион представя слизането на съзнанието в личния подземен свят. Там, в дълбините на душите ни, нашето старо его-съзнание умира, така, че да се преродим. Този психологически процес на смърт и прераждане, за който говорим, е метафора за духовния живот, където трансформацията на личността и смъртта на съзнателното его се постигат чрез контрол на сексуалната енергия, наричана кундалини. Това прави Скорпион може би най-сложния и най-дълбок знак. Доказателство за това е времето, в което живеем, време когато индивидуалната и колективна цел на човечеството и самата планета е трансформацията. Това е един повтарящ се цикъл, през който човечеството преминава на всеки 250 години, когато Плутон, която е най-отдалечената от Слънцето планета, преминава през знака, който управлява - Скорпион, знак, в който без съмнение, има най-драматично влияние. По време на преминаването си през Скорпион плутон пресича и орбитата на Нептун, така че се приближава до нас повече от него и идва максимално близо до Слънцето и Земята. Това са моментите, когато светът е преминал през ускорени промени - времето на християнското покръстване, италианския Ренесанс, Американската революция.