Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

TaurusГледай в youtubeЛюбимата дума е: „Аз имам".
Зодиакът, а може би и самата астрология са се оформили през период, когато пролетното равноденствие е било в Телец. Тази ера, позната като епохата на Телеца, е продължила приблизително от 4000 до 2000 г. пр.н.е. Епохата на Телеца се описва като матриархална ера. По това време в Близкия Изток започнали да се оформят шумерската и египетските цивилизации, минойската култура в Крит достигнала върха на разцвета си, а в Англия бил построен Стоухендж.

Матриархалният период на западната цивилизация започва много по-рано ( в епохата на Рака.
Великата Богиня била смятана за източник на целия растеж и плодородие, а фертилният бик бил изобразяван като неин съпруг, мъжкото начало, което било нужно за продължаване на цикъла на раждането и растежа. Не е случайно, че месецът на Телеца се пада през най-изобилния и плодороден период на пролетта. И въпреки, че днес смятаме Телец за управител на гърлото и врата в медицинската астрология, в древността египтяните свързвали този знак с половите органи. Хората се кланяли не на самия бик по време на епохата на Телеца, а на вечния кръговрат на сезоните, цикъла на растежа, заложен в природата и човечеството. Великата Богиня е Луната, а нарастващата й фаза е свързана с плодородието и растежа. И днес ние знаем, че е по-добре да се сади при нарастваща Луна, а всеки, който се занимава с магии знае, че заклинанията за изобилие и растеж винаги трябва да се изпълняват при нарастваща Луна.
Екзалтацията на Луната в Телец има и друго значение. Хиндуистите твърдят, че Луната екзалтира точно на градуса на Плеядите, които според тропическия зодиак днес се намират точно на 29 градуса в Телец. За индийците Плеядите били жените на седем небесни мъдреци , които пък са звездите от Голямата мечка. В гръцката митология Плеядите са онези, които отгледали бога на войната, Марс, като дете. В гръцката митология те са дъщерите на титана Атлас, който носи света на раменете си. Всички тези легенди, стигнали до нас, потвърждават характерните за Телец и Луната качества на грижовност и подкрепа.
Зодиакалният знак Телец е управляван от Венера (Афродита) в Олимпийската система и тя запазва господството си, когато планетарните божества получават зодиакалните си знаци. Много древна е митичната връзка между богинята на любовта и бика. В известният днес вавилонски „Епос за Гилгамеш" се разказва как Ищар, богинята на любовта и битката, изпраща бик срещу Гилгамеш, който е бил враг на Великата Богиня.
Връзка между Великата Богиня и бика намираме и в гръцките легенди. Една от най-знаменитите любовни афери на Зевс била отвличането на девицата Европа, дъщеря на царя на Финикия. Зевс пренесъл Европа през Средиземно море до остров Крит, преобразил се в образа на бик и тази връзка дава начало на критския царски двор. Европа идва от името на континента, тя е майката-богиня на европейските хора, пренесени от Азия на гърба на свещеното й животно, великия бик. В тази легенда съществено значение има, че Зевс и Европа дошли на брега на Крит, защото островът най-вероятно е бил преобладаващо матриархално общество, където на Великата Богиня се кланяли като на главно божество. На достигналите до наши дни фрески от Критския дворец в Кносос се виждат жени, които са жизнени, усмихнати и с голи гърди. Ръцете им са обвити от змии и повечето от тях оставят впечатление, че са жрици. И змията, и бикът, ни напомнят за Телец и противоположния му знак, Скорпион.
В митологията на този загадъчен и важен остров (Крит),много по-знаменит от бика е Минотавърът - човекът с глава на бик. До нас е достигнала легенда, според която бог Посейдон (Нептун) извадил от морето бик и го изпратил на цар Минос в Крит, на когото наредил да принесе бика в жертва. Но Минос отказал да се подчини на божествената заповед и запазил живо магическото животно. Тази постъпка разярила боговете. Те накарали Пазифая, жената на цар Минос, да полудее от страст. От връзката между нея и бика на Посейдон се родило чудовище, получовек, полубик - Минотавърът. Той бил ужасяващ звяр, скрит в лабиринтите под двореца и изискващ човешки жертви. Много от пленниците, докарвани от Гърция, били хвърляни на Минотавъра. Един от тях, Тезей, успял да спечели доверието на дъщерята на Минос, Ариадна, и тя му помогнала да победи звяра. Ариадна дала на Тезей магическа нишка, с която той си отбелязвал пътя през лабиринта. Тезей слязъл в подземията, намерил Минотавъра и го убил.
Във всички достигнали днес до нас легенди бикът е свързан с женска фигура и е логично да предположим, че това е Великата Богиня. Ищар, господарката на бика, с който се е сражавал Гилгамеш, е вавилонският еквивалент на Венера, господарката на Телец. . Ариадна означава „чистата“. Тя също е друго превъплъщение на богинята, която има много лица: майка, съпруга, любовница, вещица, мъдра старица и медиум. Но свързана с Телец тя най-вече е богиня на растежа, плодородието и секса, съответства на пролетния знак, когато всичко живо е в най-изобилния етап на растеж.
Принципът, с който астролозите свързват Телец, е „Запазване". Те смятат Телец за най-плодотворният, плодороден и постоянен знак. Въпреки мудността на Телеца и нетолерантната му упоритост, той, също като бика, е стабилен и се вкоренява на едно място, докато не се почувства готов да се придвижи напред. После, като че ли вижда размахана червена кърпа пред очите си, втурва се стремглаво напред и премазва всичко по пътя си. При Телците това се случва, когато те се почувстват готови , а не когато другите очакват действие от тях. Съвременните астролози отъждествяват Телец с неподвижност, плодотворност, плодородие и сигурност - всички енергии, имащи отношение към растежа. През пролетта, времето, съответстващо на Телец, е важно какви семена се засяват, а също и че това се върши правилно. Когато Телецът изживява живота си в съответствие с четирите сезона, той живее в хармония с природата си. Тъй като Телец е фиксиран знак и не винаги се справя успешно с промените , той често „засяда" в живота.
Телец е един от най-богатите на митични асоциации знак в зодиака. Управител му е Венера, поради връзката й с любовта и плодородието, а и заради поклонението към Великата Богиня по време на епохата на Телеца. Но Венера е свързана и с артистичните способности, с които много от Телците са надарени, особено в областта на музиката и пеенето. (Телец управлява гърлото и много оперни певци имат Слънце или Асцендент в Телец). Шекспир е имал Слънце в Телец.
В частта за Телец можем да обърнем внимание и на двете женски фигури от мита за Тезей: Пазифая и Ариадна. Доказано е в живота, че жените Телци, които са под силното влияние на Венера, могат да превърнат във факлоносец всеки мъж, защото успяват да преведат любимите мъже през личен лабиринт, където те срещат и побеждават демоните. Тези жени (подобно на Ариадна) вдъхновяват мъжете, подбудители са на вътрешните им герои. Съществува обаче реална опасност жените, които се опират на красотата си или на интимните си връзки, за да определят себе си, да завършат с дилема, подобна на тази на Ариадна, която Тезей жестоко изоставя на остров Наксос, когато приключва историята му с нея. Ариадна открива себе си чрез духовност и съзидателност и става съпруга на Дионис.
От цялата тази плеяда от образи цар Мидас също може да символизира някои от по-крайните аспекти на Телец. Той е бил цар на Фригия, любител на удоволствията, и голямата цел на живота му била събирането на злато. Но когато желанието му се изпълнило то се превърнало-в проклятие - всичко, до което-се докосвал, се превръщало в злато.
Архетипът на майстора занаятчия също се свързва с Телец. Много от езотеричните астролози свързват Телец с невидимата планета Вулкан, наречена на хитрия ковач на боговете, (гръцкия Хефест), който бил съпдуг на Венера. Друг такъв майстор е Дедал надарен архитект, който построил лабиринта на цар Минос на Крит, а после бил затворен там. По същия начин повечето Телци се оказват оковани в капана на собствените си притежания. Виждате, че легендите следват една от друга - Зевс, в образа на бик, е основател на критската династия, а бикоглавият звяр Минотавър
живял в критския лабиринт, построен от Дедал.
В семейството на Минос се ражда емоционално неуравновесен звяр и той е толкова ужасен от него, че го заключва в подземието. Често Телец е привлечен от срещуположния му знак Скорпион, но и се плаши от инстинктивната му ярост и често се опитва да го държи добре скрит, като му забрани да влиза в разнообразното ежедневие, което Телецът си е създал. По този начин „звярът" остава наказан в подземния свят в замяна на човешките жертви, които изисква и получава. Това са само част от крайностите на двойката Телец/Скорпион, когато семейното разстройство става патологично.
Всички планети в Телец се проявяват по много земен начин. Слънцето се фокусира върху физическите аспекти на този земен знак: стабилност, сигурност, плодовитост, и др. Хората, със Слънце в Телец са надарени и с творчески и съзидателни способности.
Луната и Земята са много добре поставени в този знак и естественото им преминаване през четирите фази на техния природен ритъм (всеки лунен месец и всеки земен сезон), много напомня естествените цикли. Хората, които имат в хороскопа Луна в Телец се нуждаят от време в градината или от спокойни, земни удоволствия. Необходими са им разходки сред природата, масажи, билки, храна и вино
Човек с Меркурий в Телец или Втори дом много често е приземен, донякъде предпазлив и настроението му може да се променя.
Хора, които имат Юпитер в Телец или Втори дом трябва да са особено внимателни, за да не повторят историята на Мидас (да не би придобивките им да ги погълнат, както е бил унищожен Мидас). Тук е възможна появата на конфликт между Земята (Телец) и Огъня (Стрелец) и човек трябва да се увери, че духът разполага с достатъчно пространство да се впусне в по-висшите реалности, а не да се занимава само със създаването на материални блага. Добър пример за това е Дедал, който успява да създаде инструменти, които му позволяват да избяга от материалния си затвор.
Човек, който е роден със Сатурн в Телец, може да работи упорито за необходимите му материални блага. Уран в този дом приземява всичко, свързано с парите или личните ресурси, но за тези хора е твърде вероятно да имат объркана кариера, както и да си изкарват хляба по необичаен или интересен начин.
По-трудно за определяне е положението на Нептун или Плутон в Телец, тъй като те са свързани главно с колективните мотиви от културно значение в определена времева рамка. В индивидуалните рождени карти тези две планети действат по специфичен начин във Втори дом.
Хората, които имат Нептун във Втори дом най-често са „литнали в
пространството" що се отнася до финансови въпроси, парите изтичат през пръстите им. Подобно на Хирон, и те могат да открият, че най-добрите им способности в реалния свят са в областта на лечителството или помощните професии.
Плутон във Втори дом е в заточение: това са хора, които спокойно могат да се превърнат в милионери но подобно на Мидас ще им се наложи да платят сериозна цена за това богатство, особено ако го придобият по нечестен начин. Телците са индивидуалисти, не обичат тълпите. Те вървят сами по своя път. Един Телец може да върви заедно с някой ако го обича. Много са настойчиви и много са търпеливи. Два знака от зодиака проявяват това търпение - Телец иРак. Телците са сдържани и справедливи хора. Големи инати са, упорити, инертни, догматични, консервативни, пресметливи и стиснати.
Хората, в чийто карти Телец е силно акцентиран, трябва да се запознаят по-добре с тези митични истории, за да са по-наясно с енергиите, с които ще им се налага да се срещат. Най-важно е да запомнят, че трябва да се научат да „слушат" тялото си и, да се настроят към Луната, защото тя интуитивно води душата в тялото и естествените функции на живота, като по всяко време им помага да са осъзнати и съсредоточени върху центъра си на привличане.
Луната в Телец показва, че това са грижовни хора, грижат се за другите. Много е плодовит Телеца. При него е силно изразено материалното начало - това идва от Луната. Слабост в него е: не е реагентен, с дебела кожа е, не е чувствителен, не е пластичен. Това е вторият знак от зодиака, който енергийно подкрепя импулсите на Овена. Изключително издръжливи и практични. Обичат конкретни задачи, бегачи на дълги разстояния са Телците. Довършват започнатото. Телецът иска конкретност във всичко, иска граница и форма. Българите са Телци. За тях е важно да имат, да притежават. В отношенията си Телецът също създава точни граници, трябва да има завършеност. Всичко довежда до конкретна форма, в любовта постъпва по същия начин. За Телеца всичко трябва да има материална стойност. Важна е и вашата точност към Телеца. Знак на парите е . В мисленето вижда конкретни факти и детайли. Египетската цивилизация е била под Телец. Силният Телец е избирателен човек. Тази избирателност му я дава Венера. Притежава силен вкус и хармония. Обича красивите неща. Телецът не се вълнува от всичко. Притежава уникална способност да се вкопчва. Не обича да губи, не обича да се разделя с нищо. Светът на Телеца е доста статичен. Ограничен свят. Стабилни хора са. Не обичат промените. Инертен и статичен знак. Притежава огромна плодовитост и енергийна устойчивост. Винаги прави нещо, което му харесва или му е приятно. Насила нищо не върши. Телецът е нерешителен знак. Стартовата му позиция е доста слаба. Но пък жизнената сила на Телеца е огромна. Луната в Телец обича да се запасява. Телците не обичат да рискуват. Трудно обобщават. Не обичат далечните цели и перспективи. Не виждат по-далече от носа си. Не им достига пластичност. Не обичат да изглеждат слаби или некрасиви, това идва от силната Венера в Телец. Първият земен знак на зодиака, който е бариера за всички нови работи. Телецът трудно се приспособява към нови обстоятелства, но самият той може да създава комфорт.
В човешкото тяло под Телец е врата, вратните прешлени, гърлото, щитовидната жлеза, сливиците. Когато транзитната Луна е в Телец, тези части на тялото не бива да се оперират. Луната трябва да е в Скорпион. Хубаво е и Слънцето да е в противоположния, знак.
Мъжете, представители на Телец, са средни на ръст, имат пропорционално развито тяло,здрав врат и рамене. Широко лице, добре извити скули, тъмна, чуплива или къдрава коса, гъсти вежди, голям нос, спокойна, уверена походка. Жените обикновено са красиви, но склонни към напълняване.
Характерно за Телците е голямото търпение и постоянство. Те обичат да се трудят и да виждат резултатите от своите усилия. Често се случва да се захващат с работа, която на другите се вижда непривлекателна и досадна, стига да се получава ясен, конкретен краен резултат, който принася полза и на тях, и на другите. Най-важното за Телците е да са добре обезпечени материално, защото това им придава усещане за сигурност. Чувство за сигурност както и емоционалното удовлетворение, този земен знак получава чрез своите притежания — за него е изключително важно да може да вижда и докосва това, което има. От една страна това им помага за постигането на материален успех в живота, но от друга има реална опасност те да станат крайни материалисти. Ако човек, роден със Слънце в Телец, не е достатъчно духовен, той може да започне да гледа на близките си хора като на вещи и това може да доведе до сериозни проблеми във взаимоотношенията им. Телците обикновено довеждат до край започнатата работа, въпреки, че работят по-бавно от останалите знаци на зодиака. Това е един от техните плюсове. Често се случва представителите на този знак да довършват проектите, започнати от други. Телците се оставят да бъдат направлявани и ръководени, но от тях не може да се иска да бързат прекалено много или пък да претупват задачите, които са им поставени. Това би било в пълно противоречие с основната им жизнена енергия.
В природата на този знак е заложено да върви бавно и сигурно през живота. На такъв човек обикновено му е необходимо време, за да вземе някакво решение, но след като веднъж го е взел, той вече не го подлага на съмнение и последователно го следва.
Подвластни на Венера, родените под този знак, обичат да са заобиколени с красиви и хармонични вещи. Големият им страх е да не загубят своите притежания и от тук идва и силно развитото им собственическо чувство и ревността. Важният духовен урок, който Телците трябва да научат в този живот е, че материалните блага нямат трайност и само замяната им с духовни може да донесе непреходна ценност. Личностните взаимоотношения и връзката с партньора имат голямо значение за Телците, защото те трябва да се чувстват сигурни не само в материално, но и в емоционално отношение.Те са земен знак и силно са привързани към емоциите и удоволствията, които земното физическо тяло може да изпита. Имат славата на добри любовници. Телецът е знак, който обича и цени семейството. За да се чувства уютно и сигурно Телецът обикновено се обзавежда със собствен дом преди да създаде семейство. Естественият инстинкт на Телеца го кара да даде добър материален старт на своите деца. Същият този инстинкт ги кара да търсят работа с постоянни доходи, тъй като това е изключително важно за тях. Препоръчително е да избягват дейности, където доходът зависи от различни показатели или е свързан с движението на ценните книжа по борсите. Много от представителите на този знак имат подчертан интерес или желание да работят във финансовата сфера. Някои успяват да развият плодотворен семеен бизнес. На много от тях им се отдава да работят със земята - в селското стопанство и в животновъдството. Телците имат особена връзка със земята и затова им се препоръчва да работят на полето, да ходят боси или по някакъв друг начин да се свързват със земята. Телците обичат вкусната и пикантна храна но трябва да се научат на умереност, защото лесно трупат килограми, които не само развалят привлекателната им външност, но водят и до здравословни проблеми.
Ако приемем Овена за воин, то тогава Телецът е принцесата, която той се опитва да спаси. Телецът се смята за знака на чувственото удоволствие, изкуството, лукса, материалните блага, стойности, пари и финанси. От Телеца можем да се научим на себеуважение, да оптимизираме талантите си и да ги превърнем в пари. Телецът ни учи да се наслаждаваме на малките удоволствия в живота. Телецът е най-виталният знак, той е нашата връзка със сладките и изтънчени неща в живота. Всички удоволствия, на които е подложен човек, са подвластни на Телеца(спа центровете, вкусните десерти, парковете и градините, луксозните хотели, симфоничните оркестри, коктейлите и всички други разточителни удоволствия).
Телецът ни запознава с понятията за пари, таланти, ценности. Ако ценим себе си и другите ще ни ценят. Телецът учи, че да цените себе си означава да създадете виртуален кръг на успеха, който в резултат дава по-големи богатства. Докато, за съжаление, ниското самочувствие води по утъпкания коловоз от финансови ограничения. Телецът е знакът, който ни учи, че парите са средство, а не крайна цел. Те са барометърът на нашата самооценка, показател са за това, колко ценим талантите си, с които природата ни е надарила И когато човек е доволен от себе си и работата си, тогава и банковата му сметка расте. Опасността човек да се вземе прекалено на сериозно е реална и тогава го обвиняват в празнодумство.
Говорейки за Телеца и Втория дом на зодиака, не трябва да акцентираме само
върху парите. Защото Телецът ръководи не само тях, а и изкуството. Във всяка
астрологична карта Телецът бележи онази сфера от живота на човека, в която той
притежава таланти и възможности успешно да ги реализира.
Известни Телци са: Адолф Хитлер, Карл Маркс, Зигмунд Фройд.
Хората, които често имат болки в гърлото, може би не се изразяват достатъчно
добре. Болките в гърлото просто може да са индикатор, че не комуникират както
трябва.
Жените слагат бижута и парфюм на шията си, за да подчертаят частта от тялото си, свързана със знака на чувствеността. Цветът на Телеца е червено-оранжево.