Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

Фази на лунатаОт стари времена фазите на Луната имат огромно значение в ежедневието на човека. Лунният месец има 28 слънчеви дни и се дели на 4 основни фази: новолуние, първа четвърт, пълнолуние и трета четвърт. До пълнолунието Луната расте, след това – намалява. Всяка фаза има своето значение, което ще намерите описано по-долу.
Луната винаги е била обожествявана. С нея са свързани такива богини като: Диана, Церера, Астарта и много други. Луна е покровителка на жените изобщо, дори месечния цикъл често съвпада с лунния цикъл. Луната е Слънцето на мъртвите, а на лунна светлина всичко изглежда нереално. Луната свети на вампирите и по пълнолуние те приемат своя образ на звяр. Луната е кралица на вещиците. Тя кара хората да стават нощем и да бродят на сън, дори и заболяването има нейното име – „лунатизъм“. По Луната се водят приливите и отливите на морето. С Луната са свързани множество легенди, митове, предания, приказки.


Първа лунна фаза - новолуние
По време на първите два дни от лунния месец Луната не се вижда на небето. В първата фаза Луната е свързана с името на богинята Артемида и със стихията на Земята. Ако приемем, че по новолуние е роден индивида, то в първата фаза на Луната той изживява своята младост. Той е настроен да получава енергия отвън и да я натрупва. Това време е подходящо за придобиване на нови, полезни навици. Новолунието влияе по-забележимо на мъжете, отколкото на жените.
В първия лунен ден, който може да продължи само няколко минути: от момента на новолуние до първия възход на Луната, възможно е състояние на стрес, възникващо заради усещането за самотност. Характерен е песимизъм, който довежда до намаляване на количеството на контактите. Вторият лунен ден е изключително опасен, заради внушения и фанатизъм, всяка дума на събеседника може да бъде приета на доверие.
В дните на новолунието е полезно да бъдете сред природата, да укрепвате организма, да се занимавате със спорт, да се стараете да постигнете емоционално равновесие. Трябва да се храните пълноценно, защото в този период има интензивно усвояване на енергията отвън, в това число и съдържащата се в храната. Добре е да провеждате успокояващи и оздравителни процедури, да взимате лечебни вани, да правите масаж с различни масла.

В периода на първа фаза на Луната може бързо да качите килограми, ако това влиза във вашите планове. За целта е необходимо само да не се лишавате от храна, а останалото ще направи организма ви, с помощта на растящата Луна. Хората, които са склонни към пълнеене трябва да помнят, че периода на растяща Луна не е най-удачното време за отслабване. Диетите и разтоварващите дни позволяват само да не качите килограми. Що се отнася до въпроси, засягащи външния ви вид, то на млада Луна е добре да подстригвате косата си – тя расте бързо. Но ако вие искате да запазите фризурата си за по-дълго време, то трябва да ходите на фризьор на намаляваща Луна.
На растяща Луна особено благотворно въздействие върху кожата оказват различни кремове и масла. Всички те действат по-ефективно, отколкото на намаляваща Луна. Що се отнася до здравето, то в дните на първа лунна фаза организмът още не е натрупал енергия и сили, за да действа активно. Той се нуждае от умерени физически натоварвания, грижа и внимание. Времето за активни действия още не е настъпило.
В това време е добре да загатвате желанията си и да планирате нови начинания.


Растяща лунаВтора лунна фаза - растяща Луна

Втората фаза на Луната е свързана с името на по-голямата дъщеря на Нерей и богинята на Луната Селена – Фетида. Тази фаза се асоциира със стихията на водата, съответно със синия цвят, който е цвета на морските вълни, символизиращи появяващото се чувство. В течение на втората фаза на Луната енергията на организма продължава да расте, приближавайки се към максимума си при пълнолуние. Тя вече е достатъчна за начало на активни действия. Това е времето на „порастване“ на организма, когато силите са достатъчни, а умората все още не се усеща. В този период доста добре ви се удава започването на различни дела, появява се вяра в собствените сили. Това също е време за по-голяма емоционална възприемчивост, в резултат на което хората изпитват потребност от емоционален контакт. В този период особено болезнено се приема равнодушието и душевната студенина. 
Но Луната продължава да расте и емоционалното напрежение също нараства, количеството енергия в организма се увеличава до краен предела. Втората фаза на Луната приключва, настъпва пълнолуние. Времето до и след момента на пълнолуние, общо четири дни, се нарича Лунен път. Счита се, че в тези дни Луната максимално се освобождава от влиянието на Слънцето и става най-самостоятелна. Пълнолунието може да настъпи през 14-ти, 15-ти, 16-ти или 17-ти лунен ден. За най-благоприятно се счита пълнолунието в началото на 16-тия лунен ден.
Дните на пълнолуние се отличават с емоционално напрежение и промяна на настроението. Душата се изпълва с радост и благодат. Силно е усещането за пълнота и непрекъснатост на живота. На пълнолунието по-силно реагират жените. Препоръчва се да контролират своите емоции, да се занимават със спокойни, монотонни дела, да не се суетят и да не нервничат. Не е желателно да се организират празненства на пълнолуние. Полезна е диетата. Дните на пълнолуние се отбелязват с безсъние, обостряне на нервните разстройства, нараства броя на нещастните случаи, заради недооценяване на опасностите, самоубийствата. В дните на пълнолуние не се препоръчват каквито и да било операции, заради голямата загуба на кръв. Също трябва много внимателно да приемате лекарства.

На пълнолуние може мислите ви да са отправени за любов, пари, красота и други.


ПълнолуниеТрета лунна фаза – пълнолуние

Третата фаза на Луната се свързва с името на богинята Диона. Тази фаза се асоциира със стихията Въздух, съответства й жълтия цвят. Третата фаза е времето на пълнолуние, плюс два дни преди и след него. Това е период на зрялост и действеност на организма, използвайки натрупаната енергия.
Третата фаза се отбелязва с влиянието на пълнолунието и се характеризира с излишъкът на сили, радост, усещане за пълноценен живот. Човекът става най-независим и рисков. Той е способен на много. На натрупаната енергия по време на растящата на Луна й нужен изход – трябва да водите активен начин на живот. Най-добре е да използвате натрупаната енергия за създаване и самоусъвършенстване. В този период всичко се случва с лекота и не се усеща умора. Важно е да не изпуснете това време, а да го използвате за най-важните и отговорни дела, защото след приключването на третата фаза на Луната силите на организма започват да намаляват.

Намаляваща луна

Четвърта лунна фаза - намаляваща Луна

Четвъртата фаза на Луната носи името на богинята на отмъщението - Горгона, а друга версия е – Ерида, богиня на раздора и разединението. Последната фаза на Луната се асоциира със стихията Огън, съответства й червения цвят. Това време е „старостта“ на организма. В този период Луната намалява. Енергетиката на организма се изтощава и човек усеща недостиг на сили. Постепенно всичко започва да изпуска и да не се получават нещата. Това е време на емоционална потиснатост, възможни са сривове, превзети мнения и депресивни състояния.
Подходящо поведение в период на намаляваща Луна е обобщаването на резултатите от изминалия месец. Ще се появи мъдрост, нови знания и разбиране на света. Ние трябва да дойдем до този период с усещането, че сме направили всичко възможно и времето не е отишло напразно. Силите продължават да намаляват и трябва да ги използваме само за най-важното и нужното.
В последната фаза на Луната се препоръчва да работите над хроничните и кармични заболявания със стари симптоми. Ефективни са всички очистващи процедури, извеждане на токсините, шлаките и камъните, сваляне на излишното тегло. Луната продължава да намалява до тъничък сърп и скоро изчезва от небето. Настъпват мрачни и зловещи нощи – време на страх, депресия, психически разстройства. В древността Хеката е била богиня на магьосничеството, съкровищата и страха. В такива дни организмът е отслабен, а имунитетът - понижен, затова има голяма опасност от някакво инфекциозно заболяване. Повишава се раздразнителността, агресията и склонността към конфликтите. В същото време се влошават реакциите, развива се състояние на неудовлетвореност, появяват се тайните. В предпоследния ден на лунния месец е възможно попадане в зависимост от всевъзможни неблагоприятни фактори. В последния ден (това може да бъде 29-и или 30-и лунен ден) се обострят вътрешните противоречия, които могат да предизвикат депресивни състояния.
Мислите в период на намаляваща Луна са свързани с отърваване от нещо – било то нежелани отношения, дългове, неуспехи или друго.