Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

biznesavtoФирмената кола, аксесоар, разход или необходимост, неината употреба, марка и предназначение според зодията.

 

1oven

Фирмената кола на Овена
Червено „Ламборгини"? Вярно е, че има няколко червени ламборгинита, които се движат по пътищата, и много, много Овни мениджъри. Повечето Овни мениджъри са принудени да отстъпят пред практическите съображения за семейството и работата, но ако им се даде свобода на действие, за да се удовлетворят вирулентното си его, техният първи избор ще бъде агресивен на цвят спортен автомобил, който ще остави всички други коли да го изчакат на светофара.
Финансовата стабилност, ако тя изобщо настъпи при Овена, идва по-късно в живота му, а не по-рано. Когато настъпи кризата в средата на живота му, приблизително на 42-годишна възраст (възрастта, когато Уран се намира в опозиция на положението му при датата на раждане което обикновено води до неприятности), успелите Овни мениджъри, в опита си да уловят младостта, която претендират, че никога не са имали, е вероятно да захвърлят практическите съображения. Понякога сигурно сте се чудили, кои са тези господа с посребрели коси по слепоочията или с лека плешивина, които обикалят улиците в червени поршета с персонализирани регистрационни номера или пък се носят като хали по магистралитe, сякаш е дошъл краят на света.
Колата може да е купена, може да е наета, може да е на изплащане. Овенът мениджър е по пътя на още едно предизвикателство, още едно съревнование, още една гладиаторска среща на арената на живота. И независимо дали ще спечели или изгуби, най-хубаво е да има превозно средство, което конкуренцията ще гледа зяпнала, като не обръща внимание на нелюбезните коментари, намекващи за комплекси за липса на мъжественост.


2telezz

Фирмената кола на Телеца
Джип „Рейндж Роувър" или друг голям автомобил с предно и задно предаване. Малко хора ще изберат рейндж роувър за служебна кола и е вероятно само няколко специални Телци мениджъри да успеят да осъществят подобни аспирации. Обаче ако Телецът осъзнае, че такова превозно средство е по-скоро нужда, отколкото просто прищявка и успее да убеди висшестоящото ръководство, рейндж роувърът ще се появи незабавно в гаража. Телците обикновено успяват да получат това, от което имат нужда. Но защо именно рейндж роувър? Телците обичат да седят на високо и на широко, като се чувстват в специална категория в сравнение с по-елегантниите спортни превозни средства, които хвърчат наоколо. Бавното и стабилното бие в състезанието, както казват те. Твърде вероятно с Телецът мениджър да има парче земя някъде не много далеч от офиса си, а рейндж роувърът е идеален за пренасяне на чували тор, строителни материали и много едри кучета


3bliznachi

Фирмената кола на Близнака
Кабриолет. С много бутони. Ако не кабриолет, поне спортна малка количка с покрив, който може да се отваря. Близнаците ценят разнообразието и какво по-добро от кола, която един ден има покрив, и на другия ден няма?
Близнаците обичат техническите играчки и приспособления, с които да могат да се забавляват. По време на дългото шофиране по магистралите или при вечерното задръстване в града те имат нужда от някакво интелектуално развлечение, което да отвлече мислите им от реалността. (Близнаците почти никога не засядат в сутрешния трафик, защото се будят много късно.) Таблото на служебната кола на близнака е претрупано с измервателни уреди, стрелки, мигащи светлини, бутони, копчета и превключватели. На стъклото е залепен поне един стикер, но обикновено те са повече, намекващ, че наблизо има приближаваща се друга кола, или пък приканващ да се използва клаксонът при неочакван порив на силно сексуално желание („Ако можеш да прочетеш това - бягай далече от мене", „ Или натисни клаксона, ако си възбуден", „Мениджърите го правят в своите собствени кабинети" и т.н.). Може да видите залепена и някаква друга типична шофьорска епиграма, която Близнакът шеф е купил от любимата си фирма за поръчки по пощата.


4rack

Фирмената кола на Рака
Колата от миналата година! Как става това? Ето така. Докато всич¬ки останали изпълнителни директори обновяват колите си всяка втора година, Раците мениджъри казват: „Тя се движи добре. Ще я обновя другия път.“ Раците, като хора на навика, редовно остават със същото превозно средство години наред (виж „ужасната алтернатива" по-долу...).
Много Раци, включително уважаваните и утвърдени изпълнителни директори, се отнасят към колите си като към живи същества, смятат ги за домашни любимци и ги даряват с галени имена като Джеси, Беси или Тутси. Те превръщат фирмената си кола във втори дом, с кафеварка, самобръсначки и фотографии на семейството си. Заприличва на гръцко такси, накичено със снимките на съпрузи и деца и с медальон на Св. Христофър („този, който носи на раменете си Христос") на контролното табло.
Ужасната алтернатива, или защо не трябва да карате Раците да си сменят колите, е следната: веднъж един рекламен директор Рак е бил убеден от останалите да си поднови колата пряко желанието си. Чисто нов „Форд Скорпио". На път за дома той се врязал челно в осветителен стълб и унищожил колата, но останал невредим. Извинението му за това необичайно поведение било: „Трябва да съм се замечтал. Не си спомням нищо!" Това е истински случай, който служи за предупреждение към генералния директор, настоял Ракът - негов подчинен - да си смени уютната кола с нова.


5leo

Фирмената кола на Лъва
Блестящ „Ролсройс" с шофьор. Не са много мениджъри те, които ще откажат ролсройс с шофьор, но докато за повечето хора този декадентски начин на придвижване лежи в областта на фантазията и измислицата, Лъвът мениджър го смята за рождено право. Само въпрос на време е да се постигне нужното признание и Лъвът ме¬ниджър да бъде закаран плавно до най-хубавия ресторант в града, докато си пийва тропически коктейли с ярки цветове от бара на задната седалка на някой силвър шадоу или корниш. Лъвът мениджър няма да е егоист с тази своя придобивка, той ще е много доволен да забавлява другите и да споделя тези плодове на успеха в добре избрани моменти с лоялните си и благодарни подчинени. Лош късмет, предателство или проявена некомпетентност от страна на някой от дребните служители са единственото нещо, което може да застане между амбициозния Лъв и шофьора със синята шапка, който отваря вратичката на ролс-ройса и пожелава на шефа си добро утро с вежлива усмивка.
В истинския свят Лъвовете често трябва да се задоволят с по-малко по отношение на материалния си интерес към фирмената кола, но реалната и ненарушима нужда от гигантски размер GXL, Супер или ултра, когато всички останали трябва да се примиряват със стандартния модел, винаги ще съществува. Лъвовете обичат седалки с добре подплатени и ярки калъфки, както и луксозните дизайнерски допълнителни директорски аксесоари. Винаги ще се намери причина за тези екстри, например за специално внесена стереоуредба с опция за компактдискове и изработен по поръчка мобилен телефон. Чувството на Лъва за собствената важност просто изисква най-доброто.


6deva

Фирмената кола на Девата
БМВ би било добър вариант, но фирмената кола не е особено ва¬жна за Девите мениджъри и като жест на солидарност с екипа Девите мениджъри са доволни да карат каквато и да е предоставена им кола, при това ще го направят с небрежен жест и усмивка. Колите под наем са също напълно приемливи - Девите са неспокойни души и малко разнообразие в областта на автомобилите не е лоша идея.
Но ако мениджърите са принудени да изберат качество („БМВ? За моя нищожна милост? Не беше необходимо, но ще я взема!"), тогава беемвето е правилната кола. Те ценят прецизно изработените машини, без украсите на претенциозните екстри и с практична, но умерена големина, нещо чисто и не прекалено биещо на очи.
Независимо от колата механикът от автосервиза скоро ще си говори на малко име с Девата мениджър, поправяйки дразнещото тракане, странните скърцащи звуци или прозореца, който не се затваря както трябва, а освен това двигателят ще се регулира и настройва поне два пъти в седмицата. „Почти, почти е готов, но все още не напълно добре... да, да. Почти стана този път, но... да опитаме още веднъж!"


7vezni

Фирмената кола на Везните
Ли Якока, мениджър с всички качества на своята зодия Везни, твърди, че е част от екипа, създал идеалната кола: „Ние искахме да изработим кола, която можете да карате до клуба извън града в петък вечер, до пистата за автомобилни състезания в събота и до църквата в неделя." Той описва колата като подвижна и с котешка природа. Първоначално наречена „Кугар", след това „Торино" и накрая „Мустанг", нейното масово производство започва през 1964 г. Според рекламната кампания „тя вълнува с откритите си пространства и е дяволски американска", а огромният й успех според Якока се дължи на факта, че изглежда скъпа, но има разумна цена. Везните ценят добрата сделка.
Почти 40 години по-късно Япония страна под знака на Везните - започва да произвежда коли по джоба на потребителя, които представляват компромис с „колата на техните мечти". „Мазда", С нейния спортен външен вид, „Тойота" заместител на четириместното „Порше" и „Хонда", предназначена за по-заможните, са коли, които доста се харесват на Везните. Това са автомобили, които можеш да паркираш пред кръчмата в петък вечер, да се отбиеш до крайбрежието в събота, а в неделя да посетиш местния битпазар.


8skorpio

Фирмената кола на Скорпиона
През осемдесетте години Форд пуска автомобил за специалните нужди на родените между края на октомври и края на ноември изпълнителни директори. Успехът му е скромен. Първо, Скорпионите са потайни и не обичат да разгласяват, че са Скорпиони. Второ, Скорпионите мениджъри не се интересуват особено какво карат има шанс да са доволни от колата, наследена от починалия им чичо.
Скорпионите, които отдават повече значение на социалния си статус, предпочитат превозни средства с опасна репутация, най-добре в черен или тъмносин цвят и с големи гуми. Проверете колата отстрани, за да видите дали ще има следи от „ожулвания": най-вероятно е това да символизира сблъсък с пресичащи пешеходци. Преуспелият Скорпион мениджър шофира „Ягуар" - класически автомобил-хищник


9strelez

Фирмената кола на Стрелеца
Някои Стрелци не карат коли. Те твърдят, че шофирането кара хората да оглупяват. Иначе обичат нещо като отворена колесница с конски впряг като във филмите за Бен Хур. Съвременният вариант може да е голям претенциозен автомобил с удобни седалки и спойлери, нещо, което да е по-просторно от повечето автомобили.
Стрелците са екстравагантни и ако имат такава кола, те непременно се перчат с нея: директорите ще изберат „Даймлер Бентли по поръчка на клиента или лимузина с широки седалки и задължителен шибидах или прибиращ се покрив. Много Стрелци не се чувстват комфортно с високите технологии и един особено непопулярен директор Стрелец прекъснал пътуването на 60 мили от централата в споменатото по-горе даймлер бентли със сгъваем покрив (трябвало да съобщи на хората си за 20-процснтово съкра-щение на служителите), за да мине през автомивка. За нещастие водата напръскала електрическата схема на автоматичните прозорци, преди директорът да успее да ги затвори. Със сваления си покрив това превъзходно превозно средство бързо се напълнило с вода и директорът пристигнал в изключително лошо настроение, като наредил на подчинените си да се погрижат да му намерят дрехи за преобличане.
По принцип Стрелецът обича алтернативните методи за придвижване: кон, колело, круиз или междуконтинентален джъмбо джет.


10kozirog

Фирмената кола на Козирога
Волво 780 комби: колата на успелия, но дискретен мениджър със склонност към прагматизъм и далеч от фантастичните визии. В Австралия за шофьорите на колите комби, особено на волво, се говори нелюбезно като за отряд камикадзе, защото при сблъсък между две превозни средства, шофьорът на волво ще излезе невредим, докато другият шофьор няма да оцелее. Австралийските коли имат репутацията, че се нагъват при най-малкия сблъсък с тръстикова крастава жаба, но австралийският шофьор на волво, с ясното съзнание за патентованата здрава стоманена кабина на автомобилите „Волво", е развил безразсъдни шофьорски навици.
Затова волвото привлича силно Козирога. Козирозите мениджъри обичат сигурността, хубавия вътрешен дизайн и солидната конструкция. Нещо повече, когато Козирозите мениджъри си фантазират за деня, в който могат да се развихрят, да забравят за дисциплината и да станат достатъчно безразсъдни, че в 4.30 ч в петъчния следобед да профучат през градския площад с 50 мили в час, очевидно ще намерят някаква утеха в мисълта, че управляват превозно средство, което може да превърне червеното спортно Ламборгини в куп старо желязо само с едно леко докосване до волана на своето волво.


11vodolei

Фирмената кола на Водолея
През осемдесетте години английският изобретател Клайв Синклер започва производството на електрическата кола „Синклер". Тя се проваля на пазара и го разорява. Основният проблем е много ограниченият пазар: играчите на голф и няколко Водолея. Колата ..( „синклер" би допаднала на любовта на Водолея към ексцентричното, електрическото и новото в технологичен смисъл. Революцията буди интерес в съзнанието на Водолея и революционизирането на транспортната индустрия, наред е проблема за опазването на околната среда, защото се избягва замърсяването на въздуха. Тези аргументи превръщат електрическите коли в привлекателно предложение.
След излизането на пазара на колите „Синклер" и последвалото им „потъване" в средата на осемдесетте години, електрическите коли се развиват в жизнеспособна, макар и скъпа, алтернатива. Ако настъпи денят, когато електрическите коли ще са нещо нормално, а директорите на компании ще ги включват към електрическите контакти, а не към помпите на бензиностанциите, Водолеите мениджъри ще си изберат последните модели ексцентрични електромобили.
Водолеите не обръщат много внимание на фирмената кола като символ на статуса им, нито имат нужда от нея, за да излъчват или изразяват сексуалност, успех или власт. Превозното средство на Водолея (ако Водолеят изобщо шофира) трябва да отразява високоразвитото състояние на неговото съзнание или да е от високите технологии, или да е необикновено. Пазете се от Водолеите на високи позиции. Те могат да настояват цялата компания да кара електрически скутери.


12ribi

Фирмената кола на Рибите
Фолксваген „бръмбар" или лимузина в стила на Бевърли Хилз с шофьор, разперена телевизионна антена, вградено видео и добре снабдено барче. Рибите не се вълнуват много каква е служебната им кола, стига тя да се движи и да не изисква специални грижи. Общо взето, те не са от най-технически настроените мениджъри. Рибите не са сред добрите шофьори, тъй като са склонни да се реят в мечти, когато са зад волана.
Материалните облаги от служебния автомобил на компанията не са главен приоритет в живота на Рибите мениджъри. Рибите представители на фирмата, изпратени с мисия да съберат дълговете от партньорите, може и без това да приключат операцията, като предадат собствената си заплата и ключовете от колата на компанията в помощ на длъжника, който в момента изпитва затруднения. „Не, моля ви. Настоявам. Вземете ключовете от служебната кола. Винаги мога да си хвана автобуса.