Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

biznesobedБизнес обяда е много важен детаил, но как този детаил са приема разбира и осъществява, според зодията на организиращият го.

 

1oven

Деловият обяд на Овена
Тадж Махал тандури (люто пиле по индийски) или пък свръхподправено тайландско пиле „Сауадий"? Няма къри, което да е прекалено лютиво, няма подправка, която да е прекалено пикантна за безжалостното небце на Овена. Не се подмамвайте на състезание по издръжливост на люто къри с домакина си Овен. Нито по консумиране на високоалкохолна вносна тъмна бира, която да охлади пламналите ви венци. Овните често не осъзнават как превръщат богатите и разнообразни възможности за човешка наслада в гладиаторска арена, като храненето не прави изключение. Мениджърът Овен ще бие по къри, по черна бира, по уиски всеки съперник или ще умре геройски, докато се опитва да го победи. При добро разположение на духа това оставя незабравими спомени и прави ефектни деловите обеди. Ако клиентът е осигурил хубаво сърев-нование по време на обеда, но тактично е „загубил" („Не, наистина, петнайсет тъмни бири са моят предел. Но вие си вземете още една!"), вероятността за успех, когато се стигне до „сделката", е голяма. След като е спечелил битката (най-много бири, най-лютиво къри), защитата на Овена е паднала и времето да постигнете споразумение за договора и цените по ваш избор е настъпило.


2telezz

Деловият обяд на Телеца
Тези мениджъри, които познават астрологията и предусещат с пълна със слюнки уста перспективата за служебен обяд за сметка на колегата си Телец, запознати е епикурейските предпочитания на Телеца за големите удоволствия в живота, ще се изненадат и смаят, когато разберат, че са седнали на ъгловата маса в местната кръчма пред хот-дог и чаша бира. Наистина, Телците обичат хубавия обяд, но са практични хора, които предпочитат да получат евтина и добра храна за парите си, а не ненужна и скъпа кулинарна екстравагантност. Обедът в елитния хотел „Кларидж" може да почака, докато Лъвът от маркетинговия отдел се осени от идеята u добронамерена грижа за колегите си и внесе малко колорит в техния иначе скучен живот.
Обаче когато става дума за специален случай, за сделка, която трябва непременно да се сключи, можете да сте сигурни, че Телецът ще знае точно дали може да се вярва на звездния каталог на ресторантите по отношение на добре известното заведение зад ъгъла. Известни са случаи за Телци мениджъри, които са приели да работят за дадена компания само защото наблизо имало заведение за хранене е добра репутация.


3bliznachi

Деловият обяд на Близнака
Ако отидете да обядвате е Близнак директор, можете да се обзаложите, че ще е на оживено място, където се случват много неща и което е популярно сред редовните посетители, а формалностите са сведени до минимум и не пречат на сериозните разговори. Можете и да се обзаложите, че Близнакът домакин познава келнера, главния готвач и собственика, като несъмнено е „направил" нещо за тях - или в буквалния смисъл (поправена развалена автоматична каса, мигаща лампа, неработещ тирбушон), или метафорично (подсказана информация за конните залагания или за сигурен наемен убиец). Лекият обед на бара, където гостите се обслужват, без да сядат на масата, е любим на Близнаците. Те могат да обикалят наоколо и да разговарят е много хора. Тук се набляга на разнообразието тъй че Близнаците да могат да си избират неща, да си играят с горчицата и кетчупа и да рисуват интересни шарки по чинията си. По време на обеда на бара хората, които общуват и разговарят, са главната причина за удоволствието, но ако и храната е хубава, това също е добре. Но най-хубавото нещо на обеда при бара е, че не сте приковани на масата с най-големия ужас за Близнака - скучния гост. Скучните и депресираните типове според Близнака са просто неразумни личности. „Ако ми трябваше приспивателно - мисли си Близнакът, - щях да си взема подходящо хапче."


4rack

Деловият обяд на Рака
Не е лесно да накарате Раците да излязат от офиса: ако имат избор, те биха предпочели да се хранят у дома. Но тъй като това е служебна среща, те ще направят един от двата възможни избора столовата в сградата (поне мястото им е познато и Раците ще изберат същата маса, до прозореца, откъдето се вижда поне едно дърво) или ресторанта на мама Роза.
„Мама Роза" е тихо, уютно място, известно с най-хубавата италианска паста с морски дарове. Раците са привлечени най-вече от самата мама Роза, блага орлица, закрилница на семейството, която решава какво ще обядвате още преди да сте видели менюто. Семейството й се състои от 15 сина и тя знае точно какво обичат да обядват младите мъже. Без спорове и разногласия.
Когато Раците не обгрижват клиентите, нямат по-любимо занимание от това някой да обгрижва тях. Ресторант, управляван от всемогъща матрона на почтена възраст, която има грижата за всички решения, привлича Раците с неотразима сила. Освен това, когато някой друг се грижи за детайлите (та дори за бутилката вино „Кианти"), Раците могат да се концентрират върху други неща като търговския договор например.
Раците определят условията на договора и независимо от вашите аргументи тези говорещи тихо мениджъри с влажни очи няма да отстъпят. Накрая вие не само ще подпишете договора, но и ще платите обеда. „Ах, забравил съм си портмонето у дома" - казват Раците с безпомощна усмивка. Това се случва за трети път през седмицата.


5leo

Деловият обед на Лъва
Облечете се хубаво, ако ви предстои официален обед със заможен Лъв, защото няма да бъдете заведени в безличния стол на компанията, а на някое екстравагантно място, като „Риц", „Уолдорф", „Регент"… , а може би в това невероятно популярно, но недостъпно малко местенце, където най-добрата ориенталска танцьорка от Египет случайно има обедни представления.
Деловият обяд на Лъва е събитие, празник. Можете да откриете, че не сте единственият гост (както са ви накарали да мислите) Лъвовете обичат компанията. Нито пък ще седите в някой тих ъгъл, скрити от погледите на околните зад някоя колона. Масата ви винаги ще е в центъра - и когато Лъвът е домакин, няма нужда да се тревожите, че равнодушните келнери няма да ви забележат.


6deva

Деловият обяд на Девата
Девите са запалени по здравословното хранене, но тъкмо когато очаквате да прекарате обеда в анализ на последните разпечатки с колегата Дева във вегетариански ресторант, се озовавате в най-занемареното заведение в града. „Какво става?" - замисля се астрологически подкованият колега, добре запознат е качествата на Девата: перфекционизъм, педантичност и свещена война е всякакъв род бактерии. Но Девите имат и друга страна. Дълбоко в дъното на своето емоционално контролирано и безупречно чисто сърце Девите са привлечени от кръчмата с билярд на Джони, разположена в задния двор, от денонощния ресторант с мазни хамбургери на Луис или от приглушената светлина на дюнерджийницата в турския квартал. В такива заведения анализът на разпечатаните данни е не само радостно занимание, но и приключение. Но наблюдавайте как мениджърът Дева допира до устните си порцелановия ръб на чашката и отпива глътка турско кафе. Той вади чиста кърпичка и съдът бива грижливо избърсан, което задоволява чувството за порядък на Девата, дори и да не унищожава на сто процента микробите. Следващата седмица Девата вече се връща към чистите чинии, морковения сок и холистичния екологично чист керевиз, заедно със супата от леща. И е достатъчно ярката светлина, за да може по-лесно да разчита принтираните анализи.


7vezni

Деловият обяд на Везните
Може да мине известно време, преди Везните да ви поканят на служебен обяд в ресторант. За тях този вид решения не се взимат прибързано. Дали да избере дискретно елегантното заведение с изтънчена, дори романтична обстановка, или циганина цигулар, който понякога свири там, ще създаде прекалено интимна атмосфера? Може би гостът ще изтълкува неправилно избора и ще си помисли, че това са сексуални увертюри...
А дали да не е италианският ресторант „Берторели", прочут с тосканските си специалитети? Или японският суши бар, или...
Стилният живот и изисканата храна са отличителни белези на Везните, които ще направят всичко възможно, за да са убедени, че сте на правилното място, а ако бизнес срещата има за цел постигането на някакви резултати, обстановката трябва да съдейства на сделката.


8skorpio

Деловият обяд на Скорпиона
Скорпионите домакини могат да изберат ресторант, препоръчан от тазгодишното издание на „Дневника на сексуалния маниак". Скорпионите обичат приглушената светлина и ненатрапчивата обстановка. Ресторантите в американски стил, където калифорнийци със свежи лица и големи зъби безочливо заявяват: „Здрасти, аз съм Бил", не вдъхват уважение на Скорпионите клиенти, които изискват добър вкус, дискретност и благоприличие.
Скорпионите обикновено предпочитат ресторанти с препарирани глави на животни по стените или заведения, в които можете да си изберете жива риба или земноводно, което плува в аквариум или басейн. Жертвата ще бъде разфасована по начина, предложен от вас (за предпочитане на вашата масата). Това е един от малкото случаи, когато ще видите лицето на Скорпиона да сияе от удоволствие.
Докато Овните, които също са управлявани от Марс, си поръчват лютиво къри като покана за състезание по издръжливост, има вероятност Скорпионите домакини да поръчат лютиво къри като откровен жест за причиняване на неудобство. Самите Скорпиони, които са непроницаеми за болката, ще наблюдават вашето поведение със скрита наслада.
В някой безпогрешно избран момент Скорпионите домакини могат да извадят химикалката от джоба си и да ви поднесат договора. „Ще подпишем ли това споразумение сега? - ще каже Скорпионът домакин. Или ще трябва да ви направя яйцата на пихтия?" Пред този избор вероятно ще решите да подпишете.


9strelez

Деловият обяд на Стрелеца
Стрелците винаги се хранят навън. Ако времето е хубаво, те вероятно ще си намерят някой ресторант на открито с много дървета, където пекат пържоли на скара върху жарава от дървени въглища. Стрелците обикновено предпочитат да се хранят в просторни помещения, а не в скъпи модни ресторанти, така че ако на мястото може да се изпече цяла крава на шиш, толкова по-добре. Иначе Стрелците домакини обичат да канят гостите си в екзотични заведения с чуждестранна кухня, където има палми и тропически аква-риуми. Тибетски, таитски, тонгонезийски, сомалийски ресторанти колкото по-екзотична е кухнята, толкова по-добре.
Стрелците са гъвкави и винаги отворени за всякакви предложения, за разлика от Овните например, които ще заведат вегетарианеца в аржентински ресторант за телешки пържоли и ще спорят с келнерите, докато те не се съгласят да приготвят вегетарианска пържола. Понеже не ги свърта на едно място и редовно ходят по ресторанти (например стеснителният Стрелец Уди Алън се храни всяка вечер в някой от ресторантите на Ню Йорк), те имат отлични познания за тези заведения и с огромно удоволствие ще запознаят гостите си с правилния начин да ядат монголски мезета или да се фламбира узбекски шиш кебап.
Стрелците говорят въодушевено, с буйни жестове и освен това са непохватни. Наблюдавайте чашите за вино, бутилките, съдовете за сол и пипер и приборите за хранене по време на обеда. За тяхно собствено щастие Стрелците са твърде нечувствителни по отношение на непохватността си и вероятно ще кажат някоя неподходяща за случая шега, когато разлеят бутилката червено вино върху вас или себе си, върху келнера или върху цялата компания на съседната маса.
Бъдете нащрек и по отношение на склонността на Стрелеца да се намесва в разговорите на другите хора, което понякога води до разгорещена обмяна на реплики и до великолепното умение на красноречивия Стрелец да нанася обиди. Деловият обяд на Стрелеца не може винаги да е продуктивен, но със сигурност ще е задоволителен.


10kozirog

Деловият обяд на Козирога
Козирозите мениджъри имат незаслужената слава, че ограничават кулинарните си пътешествия до намиращите се наблизо ресторанти „Берни Ин", „Хауърд Джонсън" или до някоя верига аржентински ресторанти за телешки пържоли. Обикновено причината е съобразяването с вкусовете на клиента, както и обичайната загриженост на Козирозите да не направят впечатление с прекалена екстравагантност или авантюристичност. Ключовата дума в случая е предпазливост.
Козирозите мениджъри обикновено са сдържани по отношение на служебния обяд, но имат силно развито чувство за качеството на храната и продукта, за който плащат. Козирозите имат списък с изпитани и сигурни елитни заведения, които въпреки че са традиционни, имат отлична храна, обслужване, сносни цени и найвече солидна репутация.
Много рядко Козирозите проявяват екстравагантни вкусове, а още по-рядко се поддават на алкохолна интоксикация (те се гордеят, че могат да прикрият подобни отклонения с репутацията си на стабилни личности). Козирозите не харесват крайностите и ненужните излишества, но винаги са готови да оценят високо едно заведение, което се отличава с прочуто име или добра репутация.Ако посещавате търговско изложение зад граница, опитайте се да намерите Козирози, които познават местните особености. Можете да се обзаложите, че те знаят къде е най-хубавото място за варено свинско джоланче с кисело зеле. Евтина вечеря, която напълно си струва парите и която ще ви засити за нула време.


11vodolei

Деловият обяд на Водолея
Естествено, любовта на Водолея към ексцентричното се разпространява и по отношение на ресторантите, като правилото е: колкото по-нестандартно, толкова по-добре. Клиентите и гостите трябва да се въздържат от изрази на изненада, шок или загриженост, когато ги завеждат в някакво странно заведение с екзотични мотиви за украса по стената, тъй като това само подклажда удоволствието на Водолея, който истински се наслаждава, че още веднъж се е проявил като обществен борец срещу отживелиците и условностите.
Служебният ви обед може да се проведе в кафене, където „цялата печалба отива за благотворителност", или в най-новата модерна винотека за по-заможни посетители и избрани личности, където менюто предлага както суши, така и мексиканско тако, а виното се внася от собственото лозе на притежателя в Трансилвания. Дори ако офисът ви се намира в съвсем обикновено предградие, дома¬кинът Водолей ще намери някое ексцентрично място. Може би кафенето е боулинг.
Водолеите предпочитат „груповите събирания" пред служебните обеди на четири очи и в името на равенството и свободата на словото ще поканят целия отдел да се присъедини към обедната сбирка, като поемат председателската роля между глътките кафе от картонени чашки.
Любимият сборен пункт за Водолеите мениджъри при достатъчно голяма компания е служебният стол, където те дишат духа на солидарност и другарство, обикновено в разрез с желанието на персонала на стола. Вероятно защото Водолеите са настояли кухнята да сервира вегетариански бургери, за да се спасят бразилските тропически гори и озоновият слой.
От друга страна, Водолеите могат да заведат отдела долу в местния бар за шишкебап и да изразят своята солидарност с Третия свят.


12ribi

Деловият обяд на Рибите
Ако отивате на вечеря във връзка с конференцията по продажбите и някакъв тих глас се извини, че е вегетарианец и плахо прошепне, че „Парче хляб е малко вода наистина ще е добре...", можете да се обзаложите, че гласът принадлежи на представител на зодията Риби. Тези Риби, които не са вегетарианци, са експерти по рибни деликатеси и вероятно знаят някое забутано евтино и мърляво португалско ресторантче в съмнителния квартал на града.
Рибите имат обаче и друга страна, което означава, че се чувстват сигурни в анонимността на голямата, доказана ресторантска верига. Можете да се озовете в „Бъргър Кинг" или в „Пица Хът", за да избегнете всякакво обслужване или досаждане, стесняващо личното пространство. Рибите лесно се объркват в емоционална и шумна обстановка: заведете ги на място, където е много шумно, с агресивна и напрегната атмосфера или просто претъпкано, и те вероятно ще се свиват от страх през цялото време. А когато действително настъпи моментът за подписването на договора, ще им се схванат пръстите от смущение.