Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

harakteristikaСъвременното управление на фирми и организации изисква умения, които са различни от тези, с които сме свикнали.

 


ovenОвен
21 март - 20 април
Управляваща планета: Марс
Стихия: Огън
Качество: Кардинален
Символ: Овен
За Овена бизнесът е състезание. Продажбата е гладиаторски бой на две воли, в който Овенът влиза с убеждението за предстояща победа. Овенът харесва конкуренцията, обича рисковете, мрази да губи и живее, за да усети пълната сила на адреналина, когато хазартът му донесе печалба. Ако Овенът губи от продажбата, това се дължи на прекомерното му старание да продаде или поради недостатъчна подготовка. Подобно на овена от животинския свят, той навежда глава и напада.
Овните са неспокойни души, които винаги търсят стимул. Непоносимостта към скуката кара Овена да обича да пътува, като търси нови завоевания, нови територии, нови лица. Склонността му към живот, изпълнен с предизвикателства, и много пиене подхожда за живота на колела. Овенът бързо се сприятелява и бързо се спречква със съперниците си.
Ако бизнесът върви гладко, Овенът надали ще остане на същата работа дълго време. Овенът, който се задържа на едно място, е този, който има собствен бизнес (нещо, което да остави на потомците си) или който трябва постоянно да преодолява трудности и предизвикателства. Безгрижният, сговорчив и „прекарай си добре за сметка на компанията" сценарий не допада на Овена. Овните нямат амбиция за власт или богатство заради самото бо¬гатство, а се виждат в ролята на естествени лидери, така че постовете на мениджъри по продажбите, директори или основатели на компании са по-скоро резултат на естественото стечение на нещата, отколкото на съзнателни действия за изкачване на стълбата на кариерата. Любовта към риска и вродената вяра в живота въпреки всички препятствия дава резултати. Овенът си мисли, че е по-добре да си обичал и изгубил; по-добре е да си рискувал всичко и изгубил всичко, отколкото да държиш съкровището си безопасно скрито под дюшека, без да имаш нещо, което да можеш да покажеш на света.
Овенът обича бързия успех и незабавните резултати. Иска да е „пръв" и го иска „сега". Нетърпелив е да излезе на арената на съревнованието, като винаги се намесва с достойнство, театралност и самочувствие или пък е прекалено голямо нетърпение, грубост и арогантност.
Овните имат склонност към самоунищожаване, така че когато са на ръба на успеха на възраст 23 години, те влизат в конфликт с член от управителния съвет или с директора на компанията, подават си оставката поради засегнато честолюбие и поемат сами по пътя си. Ако изглеждат по-стари от възрастта си, това се дължи на многото работа, сериозното отношение към нея и извличането на максимума от всеки момент. По-добре за тях е да изгориш, отколкото никога да не гориш.
Овенът е наивен, когато му се разказва история за лош късмет и изгубени каузи. Овенът взима спътници-бродяги на автостоп, прибира у дома си бездомни кучета и безразсъдно се хвърля в търговски компании, които непременно ще фалират. Това, което му липсва като добра преценка, той си наваксва със своя ентусиазъм.
Овенът е първият знак от зодиака и е преизпълнен е жизнени сили. Поради това Овните постоянно се стремят към постигане на вечен живот или чрез децата си, или чрез велики творби, или чрез велики дела.
Овните имат силно его, което означава, че приемат лично успехите и провалите. Но има голяма разлика между силното его, което е жизненоважно на гладиаторската арена на големия бизнес, и голямото его, което може да е разрушително. Овните със силно его познават силните си страни, самоуверени са и имат реалистична представа за това, какво може да се постигне. Уравновесеният Овен целенасочено крачи към избраната задача и я изпълнява дори ако това значи да се счупят няколко глави по пътя, и на първо място собствената глава.
Езоп разказва баснята за дъбовото дърво и тръстиката, която крие в себе си безценен урок за Овена. Понякога трябва да се огъваш с вятъра, за да не бъдеш пречупен от него.


telecТелец
20 април - 20 май
Управляваща планета: Венера
Стихия: Земя
Качество: Неподвижен
Символ: Бик
Хората, чието Слънце е в Телец, често се характеризират като бавно мислещи, надеждни, лоялни, със здравословни стремежи. Когато тези неща са задоволени, Телците са щастливи. Обаче много философи са се родили под знака на Телеца, което не се връзва с конвенционалния портрет нито на доволния строителен работник с кутията за обед в ръцете му, нито с типа на Том Джоунс (Асцендент Телец) с разкопчаната риза, научна степен по минно инженерство и глас, който възбужда жените. Шер е женската противоположност на този образ, с преобразено от пластични хирурзи тяло и дамско бельо, което да подчертава перфектните й форми, със съблазнителните устни и съблазнителна усмивка - с други думи, един земен и чувствен човек.
Въпреки сложността на привидно праволинейния характер на Телеца „земният чувствен човек" е прецизна характеристика на неговата личност. Телците философи например, са прагматици, дори сенсуалисти, които поставят на първо място сетивата в истинския смисъл на тази дума. „Това е маса, мога да я докосна, тя съществува." Когато Алберт Айнщайн (Риби) създава първия ва¬риант на теорията на относителността, Бъртран Ръсел (Телец) го преработва така, че теорията да може да бъде разбрана и от неспециалисти. Когато Гуатама Буда се отчайва от последователите си и техните недостойни постъпки, той седмици наред изчезва в гората, за да общува отблизо, по думите му, с тварите, дърветата и растенията в природата. Кришнамурти, подпомогнат от доброжелателни теософи, пристига на Запад, за да предаде мъдростта на Изтока. Той ужасява покровителите си, като отрича прераждането и вечния живот на душата, провъзгласявайки, че когато човек умре, той умира, и толкова. Като продължава да изнася лекции в началото на осемдесетте години, когато е на осемдесет и няколко години, Кришнамурти обича да спори с последователите на Стрелеца
Ошо: „Обличате се в червени роби, наричате се с някое глу-паво име и претендирате, че сте открили религията - многократно им казва той - Буда е учил, че след смъртта ни чака само „празнотата", нищото."
Маркс, Фройд, Киркегор, Кант, Джон Стюърт Мил, Тейар дьо Шарден и Далай Лама са само няколко от Телците мислители, като общото между всички е прагматизмът, който отличава особената философия на Телците.
Телецът реагира положително на външните стимули; Фройд (Слънцето, Меркурий, Уран и Плутон при него са в Телец, Асцендентът му е Скорпион и Луната му е в Близнаци) основава теорията на психоанализата на човешката психика върху инстинктивното влечение на индивида към насладата (Ерос) и към смъртта (Танатос). Конфликтът на Телеца се състои, от една страна, в задоволя-ване на чувствеността, а от друга в изграждането на осезаеми неща като построяването на нещо нетленно или наличието на намерение, което ще надживее смъртта им.
Телците рядко са добри политици: те са склонни да кажат нещата каквито са, с прямота, отблъскваща избирателите. Бившият австралийски министър-председател Малкълм Фрейзър (Телец) бързо е свален от власт, когато в средата на икономическата криза през седемдесетте години заявил на австралийците: „Животът не съществува, за да е лесен!"
В характера на Телеца има две страни, които е важно да отчетем: синдромът на Фердинанд Бика и синдромът на Слона в магазина за порцелан (непохватния, нетактичен човек).
Фердинанд Бикът бил доволен да си седи под любимото корково дърво и да мирише цветята. Тогава бил щастлив. Специална делегация от Мадрид го харесала за коридата с бикове, но щом се озовал на арената, той застанал неподвижно, усмихвал се и миришел цветята. Бил изпратен обратно при корковото си дърво и щастливо мирисал цветята през останалата част от живота си. Тази страна на Телеца, която се намира под влиянието на Венера, кара Телеца просто да се наслаждава на фундаменталните неща в живота, като търси удоволствие чрез задоволяване на своите усещания. Телците обичат да държат килерчето за храна пълно и обичат да играят ролята на доставчик.
В деликатна ситуация присъствието на Телците може да има малко по-различен ефект. Дори малките, подвижни и деликатни Телци (балерината Марго Фонтейн например), когато са ядосани, могат да причинят много неприятности. Телците имат нужда да мятат чинии. Пер Г. Гиленхамер, който 20 години е бил президент на „Волво", най-преуспялата европейска автомобилна фирма, хвърля чинии и се гордее с това.
Във филма Гражданинът Кейн, в пристъп на гняв Телецът Орсън Уелс разбива на хиляди парчета стаята на приятелката си: той твърди, че в основата на сцената е истински случай от кариерата на Телеца У.Р. Хърст. Обаче продуцентът на Уелс, Джон Хаузман разказва, че това всъщност е бил инцидент от живота на самия Уелс. „Орсън обича да хвърля предмети" - казва той.
Понякога Телците „в магазин за порцелан", тоест в деликатна ситуация или при заплетени преговори, нямат за цел да причинят сериозни неприятности, но са непохватни, нямат елегантни маниери на общуване и не успяват да обмислят ситуацията, така че да предвидят възможните й последствия. Те се чувстват повече у дома си, когато се намират на тревата, обути с високи гумени ботуши, е лопата в ръка, отколкото сред уловките и двуличието на политиката в заседателната зала. Тук синдромът на слона в магазина за порцелан може да действа в положителен смисъл. „Да се освободим от говеждите говна" - е любим израз на Телците (възклицанията па Телците често имат отношение към ходенето по голяма нужда, любимо занятие на Телците). Изпълнителните директори Телци имат необичайната способност да стигат до вътъка на нещата.


bliznachiБлизнаци
21 май - 20 юни
Управляваща планета: Меркурий
Стихия: Въздух
Качество: Мутабелен
Символ: Близнаци
Основният проблем на Близнаците е, че вечно се опитват да разберат защо всички останали не са така благоразумни като тях. Защото Близнаците са много разумни. Близнаците рационализират нещата, имат разумни причини за действията си и няма защо да губят самообладание, защото са напълно разумни. Те се разбират с абсолютно всички, дори с неразумните хора, защото са толкова благоразумни. Образец на човешката природа, с други думи. Защо тогава Близнаците, след като са толкова разумни, се въвличат в бъркотии и каши?
Любопитен парадокс е, че такива праволинейни и разумни хора успяват да си създадат такъв заплетен живот. Това е свързано с фа¬кта, че бързо се отегчават. Близнаците имат неспокоен дух, който постоянно търси нови форми за развлечение. Близнаците са хора на идеите те измислят идеи, привлечени са от идеи и фантазират за неща, които повечето обикновени хора не биха разбрали.
Личността на Близнаците е раздвоена, както предполага и знакът на близнаците. Докато едната половина на Близнаците работи на лаптопа върху бюджета, другата половина е заета със задокеански телефонен разговор, приключвайки голяма сделка за внос на нещо. Двете половини на Близнаци заедно карат спортната си открита кола по магистралата към летището. Дори има Близнаци, конто по едно и също време гледат телевизия и правят любов.
Живият ум на Близнаците може да координира едновременно много дейности, но недостатъкът им е, че предпочитат да правят много от нещата бързо. Казват, че бързата кучка слепи ги ражда. Бързината се простира в много сфери в живота на Близнаците, особено в говоренето. Близнакът президент Джон Ф. Кенеди държи световния рекорд по най-бързото произнасяне на конгресна реч и, разбира се, критиците на бившия президент на САЩ - Джордж Буш-старши (също Близнак) изтъкват, че този човек говорел, макар и не непременно бързо, но безспирно, което пречи на каквато и да е друга дейност. Само приказки и никакви действия, както се казва. По отношение на сина му Джордж Буш-младши, след избора му безмилостните журналисти от Вашингтон го характеризират като „каубой с шапка, но без крави".
Сред многото анекдоти за починалият Близнак медиен магнат Робърт Максуел има една поучителна история, която демонстрира перманентната опасност от склонността на Близнаците да не позволяват някой друг да вземе думата. Робърт Максуел забелязал един млад човек да си приказва с една от секретарките му. Когато излязъл от офиса си 15 минути по-късно, същият млад човек бил още там и продължавал да си приказва. Освен това пушел и цигара, което било табу в офиса на Максуел. Ето как протекъл разговорът:
Максуел: В тази компания няма място за хора, които си пилеят времето, господине. Колко печелите?
Младият човек: Но аз...
Максуел: Не може секретарките ми да са обезпокоявани от без¬делници (Вади пачка банкноти)
Младият човек: Но аз...
Максуел: Колко ви се плаща на седмица?
Младият човек: Но аз...
Максуел: Хайде. Нямам на разположение целия ден.
Младият човек: Но... е... около 100 лири.
(Максуел брои 400 лири и ги дава на младия човек)
Максуел: Това е заплатата ви за този месец. Сега си вземете нещата и си вървете.
Максуел се върнал в офиса си, а обърканият млад човек прибрал парите в джоба си, взел пакета от бюрото на секретарката, сложил си шапката на компанията за куриерски услуги и напуснал сградата. Има няколко версии на тази история, но поне една от тях със сигурност е вярна.
Близнаците учат бързо, имат вроден афинитет към езиците и обичат да си играят с думите - като измислят думи, за да назоват нещата и предпочитат игри с думи или картинки. Ужасните игрословици, които карат нормалните хора да се мръщят, са постоянен източник на забавление за Близнаците. Те умеят бързо и остроумно да отвръщат и ако са в лошо настроение (което се случва рядко, защото Близнаците са разумни хора) умело срязват опонента си с няколко добре подбрани язвителни фрази.
Що се отнася до писменото слово, за Близнаците писалката е много по-могъща от шпагата, при това и не поощрява търсещите поводи за дуел размирници. Близнаците ненавиждат физическото насилие и не са склонни към публични прояви на чувствата си и безпомощни емоционални сцени. Близнаците предпочитат да останат неангажирани. Те обичат да наблюдават, да анализират, да критикуват и да коментират. Многобройни коментари. Близнаците имат твърде развито чувство за забавление и се затрудняват, ако трябва да приемат нещата на сериозно, затова пък когато депресията обхване един Близнак, тя го наляга е двойна сила. Те самите не могат да разберат защо понякога са неразумни към самите себе си. Но дори Близнаците понякога губят самообладание.


rakРак
21 юни - 21 юли
Управляваща планета: Луна
Стихия: Вода
Качество: Кардинален
Символ: Рак
Подобно на луната, която управлява този знак, в Рака има нещо тайнствено. Ракът не се движи директно към поставената цел, а предпочита да се приближава към нея с дискретни заобиколни движения, които само обученото око може да различи. Наблюда¬вайте колегите си Раци на обедния бюфет на следващата конференция. Със сигурност те ще искат да опитат последния волован с раци, но отначало за малко ще кръжат около ролцата с кренвирши, а след това ще изчезнат. Таблата с волована с празна, а колегата - Рак е доволен.
Раците избягват директните конфликти и са толкова уклончиви по отношение на себе си, колкото и към другите хора. Уклончивостта е защитно средство, което е свързано с добре известната чувствителност на Раците; те носят миналото със себе си, своето детство и спомените за всички несправедливости, които са изпитали. Не искат отново да бъдат наранени. Към хората те подхождат по същия начин, по който се справят и със своите амбиции: внимателно, предпазливо, чакат, докато почувстват, че моментът е назрял - докато инстинктите на Рака кажат, че всичко е добре. След това се насочват към целта, хващат я бързо и я държат здраво.
В Раците има нещо котешко. Котките са мили и навяват представата за нежност и домашен уют или пък за дрямка на мекия килим пред огъня в камината. Но през нощта котката е хищно животно, безжалостно към плячката си - страданието на уловената жертва се удължава, докато котката играе играта си и я измъчва. Котката е същество на инстинкта - може да е домашно животно, по не се опитомява.
Раците също са деца на инстинкта - те разчитат на чувствата и интуицията, когато взимат решения. Когато Раците са хванали нещо това може да е някаква ценна идея, запознанство с полезен човек, приятна работа или дизайнерско яке на добра цена, те няма да го
изпуснат. Раците рядко оставят впечатлението, че са амбициозни, но сдържаната, отбранителна и потискана страна от личността на Рака е отлична почва за стаени обиди, затова всеки път, когато Раците чуят за успех на някой близък приятел, една малка част от тях умира.
Раците се придържат към старите си навици, което е чудесно, ако навиците им са били добри - но Раците, които се запалят от някаква идея, не могат да се откажат от нея, докато всичко не свърши с истинска буря. По тази причина Раците внимават да не се обвържат с личности или идеи. За незапознатите Рак, запален по нещо, е невероятно изживяване.
Раците обичат дома и семейството, като пазят всичко от миналото. Те са творчески личности, и то в изобилие, ако ги оставят сами да си блъскат главата, но са склонни да се унасят в нереални мечти. Също като животните, чието име са възприели, Раците имат здрава черупка и чувствителна вътрешност: те са подвластни на лунарните цикли, носят дома си със себе си, а в случай на опасност се крият в черупката си, като поглеждат отстрани към грубия свят навън.
Писателят Рак Херман Хесе описва човешкия живот като постоянен копнеж за дом: „Всичко, което ни води, е носталгията ни по дома, въпреки че никога не знаем къде е домът ни..." По тази причина и очите на Раците са толкова тъжни.
Те обаче имат отлична памет, необичайна способност да из¬викват в съзнанието си и най-малките подробности от миналото, както и енциклопедични знания в избраната сфера на интереси. Раците не обичат да забравят и да прощават. Те си спомнят за вся¬ка неволна обида, която може да сте им нанесли, и тъкмо когато си мислите, че всичко е отминало и отдавна забравено, изваждат чувствата си на показ, при това с ясни и дълбоки подробности.
Раците са традиционни и консервативни в истинския смисъл на думата - те обичат да съхраняват нещата. Те просто не могат да понесат раздялата с каквото и да било. Домът на Рака е пълен със стари буркани, стари пантофи, износени дрехи и всякакви кашони и опаковки. Човек никога не знае кога ще му потрябват.
Раците обичат да се грижат за хората, но повече от това обичат хората да се грижат за тях - те винаги търсят сигурност. Раците винаги са много разтревожени - особено ако си мислят, че някой иска да си присвои работата им, кабинета им или тяхното място за паркиране.


lyvЛъв
23 юли - 22 август
Управляваща планета: Слънце
Стихия: Огън
Качество: фиксиран
Символ: Лъвът
Характеристиките на Слънчевия знак на Лъва са за хора велико¬душни, страстни, горди; Лъвовете обожават да са в центъра на вниманието и се наслаждават да са пред очите на публиката. Мили, състрадателни, доброжелателни - те обичат кучетата и малките деца. С подобна репутация, естествено, можете да сте сигурни, че не е лесно да бъдеш Лъв. Какъв имидж трябва да се поддържа!
Когато писателят Кърт Вонегът подхваща със саркастичното си Скорпионско перо темата за астрологията, той пише, че астрологията е добра, защото „кара хората да се чувстват ярки и изпълнени с възможности... Вземете например един привидно сив човек, роден на 3 август. Той е Лъв. Той е горд, великодушен, доверчив, енергичен, доминиращ и властен! Всички Лъвове са такива! Той е управляван от Слънцето! Скъпоценните му камъни са рубинът и диамантът! Цветът му е оранжевият! Металът му е златото! Нима този човек е нищожество?"
Това на вид самотно човешко същество, продължава Вонегът, дели рождени дни с Алфред Хичкок, Дороти Паркър, Дж.Б. Шоу и т.н. Изкуствата, казва той, обичат астрологията, използват измамата, за да накарат човешките същества да се чувстват по-прекрасни, отколкото са всъщност. Но, забележете, че Вонегът не избира Козирог или Риби, за да илюстрира „измамността" на астрологията, защото всички знаят, че Лъвовете са ярки, слънчеви, весели души, които обичат да се обличат в ярки дрехи и вдигат буйни празнен¬ства с шампанско и хайвер. Виждате ли колко е трудно да си Лъв? Можете ли да си представите травмата и вината, която Лъвовете преживяват, ако трябва да си останат у дома една събота вечер и да гледат някой филм по телевизията?
Но творческото начало, индивидуализмът и желанието да си в центъра на вниманието, които са традиционни Лъвски атрибути, се проявяват по различен начин. Мадона Чиконе и Мей Усет дават израз на тези характеристики по един начин, Клайв Синклер с неговата злополучна електрическа кола на Синклер - по друг, а гордата и покровителствена, подобна на лъвица, майка на пет деца, която важно се разхожда с добре облечените си потомци под постоянния поглед на обществото, проявява тези качества по още един различен начин. Лъвовете обожават „семейството" - ако не се чувстват като част от това семейство, в което са се родили, те бързо ще създадат свое собствено „семейство", независимо дали това е бизнес, аматьорска театрална група или танцов ансамбъл.
Норман Шварцкопф, Хенри Форд, Алфред Хичкок, Мик Джагър, Бенито Мусолини, Наполеон Бонапарт и много други фигури от политическия и обществен живот проявяват Лъвските черти да са в центъра на вниманието и да вдъхват уважение, като ги съчетават с имиджа на игривия Homo Ludens, играещия човек, който обича да играе роли, майстор по оцеляването, вечната младежка жизненост. За Лъва животът е пиеса и само от актьорите зависи дали ще я направят ярка и вълнуваща, с великодушни жестове и хубави вечери.
Също както Слънцето е в центъра на слънчевата система, а около него кръжат планетите, а сърцето (управлявано от Лъва) е физическият център на тялото, естественото постоянно място на Лъва е точно там, в центъра на нещата. Лъвът създава семейство, за да го покаже на света (предишната зодия Рак създава семейство като част от създаването на дом - зад затворени врати и спуснати пердета). Бизнесът на Лъва е продължение на „семейството": Мадона, с антуража си от мъжки танцьори, Мей Уест, обкръжена от културисти и борци - бивши шампиони, Мик Джагър и неговите безкрайни гуляи и епикурейски наслади, който 30 години по-късно продължава да владее сцената - те всичките илюстрират тази черта на Лъва.
Но има и други начини да се управлява сцената. Около 1800 година личността Лъв Джоузеф Мерик, по-широко известен като Човекът слон, пише на карнавалните предприемачи, като ги моли да бъде изложен на показ в цирковите програми в цяла Англия. Той прекарва целия си живот под критичния поглед на любопитните зрители като изрод по панаирите и медицински феномен. Както установяват лекарите, под уродливата му външност се крие мил и добросърдечен човек, който въпреки злощастната си съдба до по¬следния си ден неизменно вярва в живота. Джоузеф Мерик пише:
„Вярно е, че формата ми е чудата, но не у мен, а в Бог търси вината."
Лъвът е неподвижен знак - решителен, непреклонен, упорит. Това е зодията на ненаситната сексуалност. Мъжкият лъв може да се чифтосва по 20 пъти на ден и след това да забрави за чифтосване за две седмици. Метафората от света на животните хвърля светлина върху още един аспект на личностите Лъв - преследването на насладата заради самата наслада, която може да съблазни Лъва да изпадне в самодоволство и самоугаждане. В гората домашната котка е убиец, но пред камината вкъщи котката Тидълс е тиранин в кресло.
Непровокирани, Овните могат да наведат чело и да си блъскат главите в дънерите на дърветата просто заради радостта, която ще изпитат, но само буен пожар може да накара Лъвовете да напуснат своето удобно кресло. Чак след това те ще изреват. Това е част от техния имидж.
Интересно е, че няма друга група, която така безапелационно да се гордее със зодията си като Лъвовете. Попитайте Лъва коя зодия е и наблюдавайте гордата усмивка, която ще се разкрие по лицето му. Дори заявявайки, че астрологията е безсмислица, Мик Джагър украсяваше със знака на Лъва областта на сърцето си върху своите сценични костюми. Изглежда, че Лъвовете умират от удоволствие, че са Лъвове.


devaДева
23 август -21 септември
Управляваща планета: Меркурий
Стихия: Земя
Качество: Мутабелен
Символ: Дева
Освен че трябва да понасят безкрайните шеги за сексуалния си живот, Девите имат донякъде непривлекателната репутация на дребнави хора без въображение. Не че много ги е грижа Девите могат прецизно и безкрайно да анализират и да обсъждат всяка тема. Но дори при най-проникновените откровения остава нещо недокоснато, недоизказано и лично в характера на Девата: ако Девите прекалено чувствително засегнат някаква тема, те са вещи в чегъртане на повърхността, без да се задълбочават в сърцевината му. Все едно, те никога няма да млъкнат.
Що се отнася до задевките за девствеността на Девите, с които представителите на зодията трябва да свикнат на работното си място, е добре да знаем, че думата „девствен" първоначално се е отнасяла до жените, които не са принадлежали на мъж иначе казано, характеризирала е независимия женски дух. Личността на Девата високо цени уединението и независимостта - в Девата винаги има една част, която чувствате, че никога няма да докоснете. Девите актриси, като Грета Гарбо, Ингрид Бергман и София Лорен притежават това качество на хора, които сякаш ви казват „не се приближавай много".
Девата е Земна и променлива зодия, като в случая думата „променлива" означава двойственост. Другите двойни зодии са очевидни близнаците, двете риби, но двойствеността на Девата е по-прикрита, като представлява конфликт между формата (особено физическата форма на тялото) и интелекта (Девата се управлява от Меркурий).
Символът на Девата е събиращата реколтата девица, чиста и неопетнена, в дълга бяла рокля, с неземна усмивка. В ръцете си обаче тя държи стръкове зърно, които сама е изровила от пръстта. Защото въпреки привидностите Девата обича да се рови в земята. Наблюдавайте бебетата Деви, които си играят в пясъчника, в градината, в лехата с цветя. Единственият начин да се опознае нещо, е да се опита на вкус и устата на усмихващата се, невинна млада Дева скоро се пълни с чакъл, пръст и пясък, като част от ентусиазираното търсене на информация и „познания за нещата".
По-късно в живота Девите се захласват от стърчащите боклуци и уличните контейнери и в случай че никой не ги наблюдава, те е удоволствие ще бръкнат вътре, само за да видят дали няма нещо интересно. Това е безценна черта в професионалния живот на Девите. Всичко се изследва, всички възможности се взимат под внимание и нищо не се изхвърля без нужда. Девите обичат да ко¬лекционират различни предмети.
Поради тази причина Девите често са надарени предприемачи, организатори и мениджъри. Що се отнася до работата, хората също са стока и Девите обичат да колекционират талантливи хора, да ги организират в система и да създават работен екип, който да е и продуктивен и социално стимулиращ. Опортюнизъм? Може би просто здрав разум. Девите могат да се възползват добре от всичко и ценят полезните предмети и сръчните хора. Това неизбежно означава, че Девите имат потребност да са полезни. Следователно те обичат да работят.
Девите обичат да работят „зад кулисите", като се грижат за практическите детайли, систематизират, организират и координират. Девите не наблягат много на егото си и ако се намерят под светлините на прожекторите, предпочитат да се изявяват от името на компанията, организацията, каузата или, както е в случая с Майкъл Джексън, на семейството. Много предприемачи в издателствата, политиката и бизнеса са родени под този знак: те могат да манипулират другите, по-силно егориентираните таланти пропагандират възгледите си и постигат целите си. Както отбелязва Питър Селърс (Дева) в последния си филм Да бъдеш там (Being There): „Обичам да наблюдавам." Тези думи на героя му са типични за Девите.
Като наблюдатели Девите развиват силно критични способности, насочени и към себе си, и към другите. Техният остър, красноречив и язвителен език води до караници, в които по-кротките души биха загинали и умрели. Когато думите нараняват, Девите са цирковите артисти, които хвърлят ножове par excellence, като се целят в местата, които другите не могат да улучат. Критиката на Девите невинаги е предумишлено язвителна, но Девите избират обектите на своето остроумие, а липсата на прецизност и точност нараняват склонността на Девата към перфекционизъм. За Девите поставените задачи са нещо свято, ако ще правите нещо, правете го както трябва, за да не провокирате гнева на упорития и остър език на Девата.
Като Земен знак търсенето на чистота у Девата обхваща и физическия свят - Девите са особено придирчиви към нещата, който поглъщат и са склонни да се хранят със здравословни храни и морковен сок. Можете да се обзаложите, че Девата, която пали цигара от цигара, си е измислила солиден аргумент за пушенето, например, че стената от пушек не позволява хората да се доближат пре-калено близко към тях. Лари Хангман (Джуниър в телевизионния сериал Далас е зодия Дева) изважда джобен вентилатор, който издухва обратно токсичния дим към пушача, ако някой дръзне да си запали цигара в негово присъствие. Той е написал книга, направил е видео и оглавява кампания в САЩ, насочена срещу пушачите. В ролята на Сю Елън в Далас, Линда Грей (също Дева) трупа състояние, като продава секси бельо, но в реалния живот тя забогатяла, пропагандирайки здравословен живот и естествена красота.


vezniВезни
22 септември -21 октомври
Управляваща планета: Венера
Стихия: Въздух
Качество: Кардинален
Символ: Везни
Везните са отлични съюзници в юридическите спорове: те имат необикновената способност да виждат нещата от гледната точка па опозицията. Понякога се смята, че символът на везните означава, че те не могат да взимат решения, но не е правилно да описваме Везните като нерешителни. Методичната разумна страна на Везните обича да претегля нещата на кантар, като грижливо оценява и пресмята всички страни на въпроса, преди да поеме ангажимент.
Везните се отнасят сериозно към решенията, като внимателно обмислят последиците от избора, който се канят да направят. Те имат силно чувство за морал и живеят в тревога от последиците на прибързано взетото или зле прецененото решение.
Ако успеят, Везните ще отлагат решението колкото може по-дълго. Те се управляват от Венера, която избира пътя на най-малкото съпротивление. Обичат нещата да са удобни и хармонични. Обаче по време на кризи Везните умело проявяват решителни действия - Махатма Ганди и госпожа Тачър са добри примери в това отношение. Президентът Картър, от друга страна, се налага да плати недобре обмислената си решителност - при опита за спасяване на американските заложници в Иран, два американски хеликоптера се сблъскват, мисията позорно бива прекъсната.
Вземат ли веднъж решение, Везните го следват докрай. Оттук и предварителното им колебание: решението носи със себе си отговорност и приемане на всички последици. Везните не обръщат гръб на последиците, но понеже са Въздушен знак, просто ги асимилират. Може да отлагат, но винаги взимат решение.
Способността да се поставят на мястото на противника говори добре за традиционната роля на Везните като дипломати. Като хора, внасящи хармония в живота, Те високо ценят честната игра и справедливостта и могат да стигнат до крайности, за да ги осъществят. Това качество може да се види в живота на Махатма Ганди, Джон Ленън и Боб Гелдоф.
Везните са медиатори. Да свържат две страни и да направят сделката задоволителна за двете е също толкова естествено за Везните, колкото и спазването на свещените правила на „честната игра".
Под влиянието на Венера Везните обичат комфорта, красотата и хармоничния живот. Това означава също така, че Везните са непоправими романтици, които неизменно функционират най-добре в партньорство с друга Везна.
В живота на Везните лидери, в политиката и в бизнеса човек открива изпълнени с копнеж любовни и сърцераздирателни истории. „Детският брак" на Ганди по-късно дава отражение като отрицание на любовта за цял живот. Айзенхауер открива любовта в навечерието на навлизането му в голямата политика, бил е готов да се откаже от политиката, но след като президентът го притиска с аргументи, жертва любовта си в полза на дълга. В книгите си Ли Якока говори за продължилата цял живот привързаност между него и жена му и за ужасния удар, който му е нанесла нейната преждевременна смърт. Алфред Нобел, след като посвещава младостта си на науката и изобретенията, като навършава четирийсет години, се влюбва за пръв път в една цветарка с 20 години по-млада от него. Любовта никога не е консумирана, но Нобел продължава да й пише любовни писма до края на живота си.
Някои по-близки до нашето време активни борци за мир, например Везните Джон Ленън и Боб Гелдоф, също са били близко свързани с партньорите си - респективно Йоко Оно и Пола Иейтс. Везните са полярната противоположност на Овена: там, където Овенът е съсредоточен върху „себе си", Везните са съсредоточени върху „другия" и в дейностите Везните наблягат върху партньорството.
Особена важност има подчертаването на хармонията в социалното общуване на Везните. Когато Везните се впуснат в рутинната си „социална роля" с пластична усмивка и мили думи, може да е трудно да се проникне зад маската и да се разбере същността им. Какво всъщност мислят Везните зад усмивката си, ръкостискането и размяната на любезности? Дали сме им направили наистина добро впечатление, или реагират по този начин е всички свои познати?
Огнените знаци, а може би и Скорпионът, ще се опитат да про¬вокират реакцията на другите с помощта на противопоставяне, по при Везните единственият намек за досада ще бъде появата на леко, почти незабележимо втвърдяване на извитите нагоре ъгли на техните усмихващи се устни.
Везните са Кардинална зодия, което показва, че при цялата си любов към хармонията, елегантния живот и отвращението от конфликти, когато у Везните се роди хубава идея, те са талантливи и непреклонни, претворявайки я в действие.


skorpionСкорпион
22 октомври -21 ноември
Управляващи планети: Марс и Плутон
Стихия: Вода
Качество: фиксиран
Символ: Скорпион
Скорпионите имат репутацията, че са жестоки и отмъстителни, което безкрайно много допада на тяхното его. Обаче също като другите водни зодии Скорпионите обичат да са в услуга и умело се грижат за хората, особено тези, които преживяват криза. За Скорпионите няма прекалено голяма криза - колкото е по-голяма, толкова по-добре, стига кризата да не е тяхна собствена. По време на дълбоките лични кризи (а всички кризи на Скорпионите са дъл¬боки), в личността на Скорпионите има една неприятна особеност, която казва: „Ако аз потъвам, ще завлека още няколко души със себе си." Изводът е, че човек трябва да внимава и да не приема поканата на Скорпион, който току-що е банкрутирал или е бил уволнен, да го закара с колата си до вкъщи.
Обаче освен болката и смъртта съществува и друга страна на добре известното ужилване от опашката на Скорпиона. Още древните египтяни, живеели в пустините, са извличали отровата на скорпиона за медицински цели, а Скорпион е също толкова зодия на лечителя, колкото и на мъчителя. Често двете неща са неразделно свързани - лечение чрез пречистване: Махатма Ганди и Маргарет Тачър, и двамата с Асцендент Скорпион, говорят за „горчивия залък", който трябва да излекува болните им държави (виж Везни).
Тази страна на Скорпиона, повлияна от Марс, свидетелства за енергия, твърдост, решителност, безстрашие, нетактичност, дори безразсъдност - характеристики, които могат да се сравнят с управлявания от Марс Овен. Обаче Плутон, който управлява подземния свят, предполага определени скрити качества. „Тъмните сили", които по традиция се асоциират със Скорпион, невинаги са тъмни (въпреки че ревността, гневът, отмъстителността и яростта на Скорпиона са доста тъмни), но и преобразователни и лековити.
За тези, които чувстват, че Скорпионът се е отнесъл сурово с тях, може би ще е утешителен фактът, че Скорпионите се отнасят към себе си много по-сурово. Скорпионите са личности, които водят война със себе си - като поставят безжалостни изисквания и към плътта, и към душата си.
Странният случай на д-р Джекил и мистър Хайд от автора Р.Л.Стивънсън (Скорпион) е бил приет като описание на раздвоената личност или шизофренията, но на по-дълбоко равнище тук става дума за човек, който се примирява със скритото постоянно зло в себе си. Скорпионите трябва да минат през тъмнината, за да стигнат до светлината - ако животът е прекалено удобен, те из¬мислят „изпитание", за да се пречистят от всякакви „недостатъци" под формата на операция без анестезия, която сами си навличат (виж Търговските начинания на Скорпиона). Много от изтезанията скорпионите с готовност смекчават с една бърза текила и малко сол.
В Скорпионите има мистична жилка и много показателно Р. Л. Стивънсън твърди, че е видял в поредица от сънища, в готови написани глави, историята за Джекил и Хайд. Личността на Скорпиона се направлява от нещо повече от материалната печалба, той постоянно търси ценностите и значенията, които се крият под повърхността на идеите, хората и събитията. Малко са Скорпионите, които се интересуват от амбицията или успеха като самоцел. Щом се започне някоя работа, тя трябва да се изпълни докрай. Докато хората от Огнените зодии с готовност скачат от едно повишение към друго, Скорпионите се отказват от кариерата, докато не са изчерпали докрай настоящата си длъжност: те по-скоро проявяват изчерпателност, отколкото амбиция. По подобен начин Скорпионите обичат да знаят с кого и с какво си имат работа и отново ключовата дума е изчерпателност.
Скорпионите са магнетични, което възбужда подозрението и критичния поглед на другите, като подтиква към коментари като: „Какво му е на този човек?" или: „Какво става с нея?". Скорпионите предпочитат няколко близки приятели пред широкия кръг от познати, като изискват от другите да им отвръщат с крайна лоялност. Скорпионите или са обичани, или мразени; или (по-често) обичани и мразени, но никой не остава безразличен към Скорпиона.
Скорпионът като сексуален символ има студена, но притегателна сила - Грейс Кели и Ален Делон са две от имената, които ни идват наум. Самите Скорпиони са или натрапчиво обладани от идеята за секс, като се консултират с Дневника на сексуалния маниак за позата на деня, или са обзети от прекомерна скромност, като пишат до Би Би Си или до Комисията за телевизия и радио, ако видят че във внесения от Дания черно-бял художествен филм има оголена гърда.
Скорпионите са мрачни, настойчиви, сърдити, упорити, мнителни и непоколебими. Скорпионите превръщат играта в сериозна работа и сериозната работа в „игра". За тях работата е мисия. Когато искат да постигнат нещо, те обикновено го постигат. Начинанието на Скорпиона по-скоро трябва да съдържа някакво духовно или преобразуващо измерение, усещане за мисия и движение към цел, отколкото просто задоволяване на собствените желания. Малко са тези Скорпиони собственици или директори на компании, които са сложили имената си на върха на служебната сграда на своята фирма. Това е заради една от двете възможни причини: те не се интересуват от кариера или собствена възхвала или пък са си спечелили толкова много врагове, че не могат да имат абсолютно никаква надежда някога да стигнат до върха със собственото си име.
Дори принцът на Уелс, който има всички необходими условия да бъде една от най-спокойните личности на Великобритания - с голямо лично богатство, много имоти и армия от охрана, която пази неговото спокойствие, така че той да може да си позволи волността да прави каквото си поиска - дори и той не може да се отпусне. Той е кръстоносец, който приема ролята си като мисия, за разлика от много други европейски монарси и престолонаследници, които си купуват бързи коли и добре си прекарват времето. Скорпионите не си прекарват добре времето. Времето на Скорпионите е наситено е работа.


strelecСтрелец
21 ноември - 21 декември
Управляваща планета: Юпитер
Стихия: Огън
Качество: Мутабелен
Символ: Кентавър
Йън Чанел, наречен „Джак", брадатият дългокос герой от началото на седемдесетте години, познат на милиони австралийци и ново¬зеландци като Магьосника, провъзгласява, че ще е първият човек в този астрологичен век (около 2000 години), който ще левитира към центъра на вселената. Той е зодия Стрелец. Сега Йън Чанел е надхвърлил шейсет години, но все още е напълно убеден, че това ще се случи. По телевизията на Нова Зеландия можете да видите как Магьосникът загрява за своята „левитация".
Стрелецът е кентавър, получовек, полузвяр. Също като други¬те променливи зодии - Близнаци, Дева и Риби, той е двойствена зодия: животинската половина на това същество здраво е стъпила на земята с четирите си крака (Стрелците са прочути със своята откровеност, дори примитивност), докато човешката половина е насочила лъка и стрелата си към небесата (Стрелците са големи философи). Ако Слънчевият знак Лъв гледа на живота като на една славна театрална пиеса и вижда ролята си в това да бъде най-колоритната фигура, Стрелецът по-скоро възприема живота като анимационен филм. Най-дълбоките дилеми на човешкото съществуване могат да се опишат и разрешат в комикс от три рисунки. Чарлз Шулц (създателят на поредицата карикатури Пийньтс - Peanuts) е стрелец, също като Уолт Дисни и аниматора на Монти Пайтън {Monty Python) Тери Гилиъм. В живота на американския карикатурист и сатирик Джеймс Търбър (роден на 8 декември 1894 г.) има една особеност, типична за Стрелеца. На шест години той ослепява с едното си око, когато брат му без да иска го улучва при стрелба с лък. На 45 той е напълно сляп и е принуден да се откаже от карикатурите и да се съсредоточи върху писането на сатира. Той продължава да пише смешни истории до смъртта си през 1961 г.
Стрелците са оптимисти. Подобно на другите Огнени зодии - Овен и Лъв, те имат вродена вяра в живота. За стрелците хората са като животните и животните са като хората - светът е населен с образци за герои на рисувани филмчета, както и с модели за карикатури. Кризата на живота може да бъде редуцирана до карикатурна поредица като Калвин и Хобс - в която понякога има решение, и понякога - няма.
Стрелците пренасят философските си възгледи в своята работа и тъй като са променлива зодия, проявяват много повече гъвкавост, отколкото колегите им от Огнените зодии (Овен и Лъв). Те не са мотивирани от същата неотложна нужда да се съревновават, пито пък от нуждата да тържествуват в сблъсъка на волите. Победата или загубата за тях не са основен фактор: Стрелците трябва да вярват в работата, с която са се заели. Дори продажбата на щайга домати трябва да е някак си пропита с идеологическо убеждение.
Въпреки че инстинктивният оптимизъм на Стрелците на пръв поглед често им носи късмет, животът за тях понякога става толкова мрачен, че те по-скоро са склонни да заобикалят проблемите, отколкото да се справят с тях. Това може би обяснява саморазрушителната страна в личността на Стрелеца. Много малко Стрелци успяват да извършат самоубийство, но много от тях се опитват - един вид последно отчаяно спонтанно действие, с което казват: „по дяволите с всичко". Те могат да са оптимисти през по-голяматa част от живота си, докато не настъпи момент, в който реалността е сурова пречка за веселба.
Стрелците са майстори в убедителното изразяване на идеи, така че понякога ще ви е трудно по времена разговор да прекъснете потока от думи, превърнал се в безкраен монолог. Дори да успеете, това обикновено няма никакво значение, защото Стрелците са известни като лоши слушатели. Когато беседвате със Стрелеца, трябва да го развълнувате. Месечните финансови отчети е най-добре да представите като сериозни предизвикателства с космическо значение.
По принцип Стрелците рядко позволяват нещо да застане между тях и веселбата. Затова е много възможно новозеландският Магьосник все да успее да се пренесе, левитирайки, до центъра на вселената, където и да се намира той.


kozirogКозирог
21 декември - 20 януари
Управляваща планета: Сатурн
Стихия: Земя
Качество: Кардинален
Символ: Козел
Основната причина, че Козирозите са алергични към астрологията, не защото са практични, консервативни, реалистични личности, които развалят удоволствието на другите, а защото всички астрологични рубрики ги описват като практични, консервативни, реалистични хора, които развалят удоволствието на другите. Истината е, разбира се, че дори Козирозите могат да се веселят (е, при положение, че забавата е част от програмата и не струва скъпо).
Образът, използван за Козирозите, който изобразява планински козел, е подвеждащ, дори може би погрешен. В древните книги символ на Козирога е същество с кози крака и дяволски рога - сатирът. Сатирът в гръцката митология е ухилен получовек полу-козел с постоянна ерекция. Сатирът бил ненаситен - никога не му било достатъчно.
Във всеки Козирог се таи дявол, който чака да изскочи навън и да задоволи желанията си, но ограничаващите окови на социалните конвенции го задържат. Какво става с Козирога, когато тези конвенции се оставят настрана? Зловещи примери са Сталин, Ал Капоне, Иди Амин, Мао Дзе Дун, Дж. Едгар Хувър и мултимилионери като Хауърд Хюз и Аристотел Онасис. Който има повече, иска още повече. Козирозите стават ненаситни.
Козирозите са личности със замах и човек често усеща силата и енергията им под спокойната и сдържана фасада. Става неприятно, когато Козирогът изгуби контрол, защото настава ад и свидетели на гневното избухване на Козирога могат да потвърдят, че това е така. Но енергията, обуздана от самодисциплината и целенасочеността, подтиква Козирозите да печелят там, където по-слабите духом се провалят. Козирозите са упорити и настойчиви.
Козирозите са майстори на „възможно най-лошите" сценарии и можете да сте сигурни, че какъвто и амбициозен и забавен проект да сте измислили, Козирозите ще му открият 10 добри аргумента да се откажете. Това за тях е една чудесна игра и нищо не развеселява депресирания Козирог толкова бързо, колкото някое хубаво състезание на тема кой може да измисли най-ужасните последици от определени действия.
Козирозите ще поставят под съмнение всеки нов проект с безжалостна настойчивост докато сте готови изцяло да изоставите начинанието, като ви убеждават, че това и без друго е глупава идея. След това ще ви шокират, като кажат в последния момент: „Добре. Да го направим!" и се подложат на риска на възможните неприятни последици, за които толкова откровено са ви убеждавали. Козирогът е в края на краищата кардинална зодия, която е пълна с идеи за начинания и силни стремежи за успех в работата. Просто Козирозите не са склонни да рискуват, нито пък обичат идеята, че няма напълно да контролират всичките неща.
Козирозите са крайно независими. Те обичат да контролират всичко: да имат контрол над чувствата си, да имат контрол над ситуациите и дори контрол над другите хора. Контролът намалява риска от неочакваното. Козирозите ненавиждат неочакваното. Тогава може да падне маската им. Може да се освободи скритият в тях дявол.
Козирозите са стари, когато са млади, и стават по-млади, когато остаряват. Те се надяват на най-доброто и очакват най-лошото. Там, където другите отстъпват, Козирозите постоянстват. Козирозите работят, когато има дългосрочни планове с изпълними цели. Прагматизмът на Козирозите изключва губенето на време в празни мечти или неосъществими начинания.
Когато постигането на успех заради самия успех е всепоглъщащо основно занимание, загубата става още по-непоносима. Козирозите умеят да носят социалните маски, под които понякога се крие дълбока вътрешна несигурност. Какво ще стане, ако се проваля? Какво ще стане, ако не се проваля? Но най-големият страх на Козирозите е да бъдат скучни. Това е страх, който кара някои Козирози да правят нечувани неща. Кой всъщност се показва зад тази маска на Козирога? Козирозите намират образа, който е „подходящ" в дадената ситуация. Елвис Пресли намира „правилния“ си образ, след като опитва няколко нетрадиционни роли. Дейвид Бауи сменя „личността" си на по няколко години, като продължава да търси „подходящия" си образ.
Консерватизмът на Козирозите често е прикритие, родено от загрижеността да направят правилното нещо на правилното място. И всичко това - само за да обуздаят скрития в тях сатир, който се мъчи да излезе на свобода. Нищо чудно, че Козирозите изглеждат толкова сериозни.
Накрая, преди ненаситните мъжки Козирози да се втурнат да търсят ненаситните женски Козирози, си струва да вземем под внимание, че Козирозите имат преобладаващо чувство за социално благоприличие: в трапезариите трябва да се храним, в офиса да работим, а в спалнята и единствено в спалнята, ако не спим, правим секс, независимо колко ненаситни са ни апетитите.


vodoleiВодолей
21 януари -19 февруари
Управляваща планета: Уран
Стихия: Въздух
Качество: фиксиран
Символ: Водоносец
Един астролог веднъж описал подробно свойствата на Водолея по искане на руския президент Борис Елцин. Водолеите са хуманни, те вярват в братството на човечеството, склонни са към нестандартни решения и преживяват периоди на интензивна активност, следвани от периоди на летаргия. Президентът Елцин се съгласил с тази характеристика.
Водолеите са идеалисти, които често имат много таланти, но малко амбиция, когато става дума за общоприетото схващане за материален успех. Те най-добре работят за „каузи" или „идеи". Водолеите живеят в странен свят на идеали и абстракции и искат да наложат своя много разумен възглед за света върху всички нас.
Но светът се състои от много индивиди, а индивидите причиняват неприятности. Тъкмо тези егоцентрични индивиди саботират великолепните идеали на Водолея за разумен свят.
Въпреки че Водолеите отдават предпочитание на групите, асоциациите, социалните дейности и широкия спектър от приятели, те самите са крайни индивидуалисти, които често имат славата на ексцентрици, чудновати хора или чисто и просто особняци. Като Въздушен знак, Водолеите са хора на мисленето, но като Уранов Въздушен знак мисленето на Водолеите е оригинално, понякога предизвикателно, понякога ексцентрично.
По природа Водолеите имат склонност към науката и дори ако никога не са учили атомна физика или биохимия, те имат непреодолим глад за знание и силна жажда да разберат какво движи нещата. За Водолеите светът е лаборатория от обекти и субекти, които чакат да им бъде направена дисекция. Любимият предмет за проучване на Водолея е човешкото същество.
Водолеите се забавляват безкрайно с глупостта на човешките създания и може да са склонни да приемат позата на самодоволни личности, което предполага небрежна убеденост, че те са здравомислещи и разумни, докато всички останали са „не на нужната висота". Водолеите получават безкрайно интелектуално удоволствие, когато преценяват и определят точно какво става с останалите и се убеждават, че те не са така разумни и здравомислещи като самите Водолеи. Някои се обръщат към астрологията, която за Водолеите е уважавана система за квалифициране на аспектите на човешкото поведение и човешката личност. Други се обръщат към групова терапия.
Даже разговорът с един Водолей (което само по себе си вече е необичайно, тъй като Водолеите се движат в групи) прилича на басня по групова терапия, където по време на разговора вие постепенно осъзнавате, че ви анализират. При условие, че не станете прекалено емоционален или пламенен по отношение на обект, субект или тема, може да получите окончателното одобрение на Водолея, че сте „разумно човешко същество". Ако не, Водолеите ще ви помогнат да придобиете статуса на „разумен човек", като ви препоръчат правилните книги, филми или телевизионни програми.
Водолеите не са прекалено умни за себе си, но е възможно да са твърде умни за останалите. Те могат да се отличат във всяка избрана от тях област, но често отказват да правят избор. Те имат нужда от мотивация и мотивациите трябва да са универсални. За Водолеите търговското дружество е вид научен експеримент. Сборът от различни личности е една форма на експеримент по отношение на разнообразието от човешки реакции в дадена ситуация, а фирмата предоставя първокласна възможност за наблюдаване на причините и следствията.
Водолеите са новатори: те са изобретателни, оригинални, препълнени с нови идеи. Освен това те умират от удоволствие, когато успяват да нарушат общоприетите норми на поведение. Не се интересуват от материалния успех и търговските спекулации За тях или са интелектуален стимул, или служат за по-висша кауза независимо дали това е идеология или план за помощ на някоя онеправдана група от хора, а понякога и на цялото общество. Много Водолеи стават учени, откъснати от реалността и свободни в стремежа си към знание.
Водолеите изглеждат отчуждени - дори влюбеният Водолей създава идеализиран свят на любовта. В повечето случаи Водолеите възприемат неутралния външен вид като тържество на разума над материята - триумф на „висшето аз" над „нисшето аз".
Водолеите не се ядосват: те имат прекалено много знания и разум, за да губят контрол и излагат на показ по-слабата или по-тъмната стана на човешките състояния. Нито пък изпитват омраза към когото и да било. Ако засегнете някой Огнен или Воден знак, всякакъв вид предразсъдъци и ирационални страсти изскачат на повърхността. Водолеите няма да изпитат омраза, а когато се натъкнат на „интересен случай", който накърнява тяхната чувствителност, те се заемат с реформи. В края на краищата, защо трябва само Водолеят да е проникнат от доброжелателност и грижи за добруването на всички? Според Водолея дори най-неразумните човешки екземпляри могат да бъдат реформирани.


ribiРиби
30 февруари - 20 март
Управляващи планети: Юпитер и Нептун
Стихия: Вода
Качество: Променлив
Символ: Риби
Рибите се смятат за мили, състрадателни и отзивчиви личности, но също така за неясни, неточни, нехайни и потайни индивиди. Това са романтичните мечтатели на зодиака, които позволяват пробле¬мите да ги объркат, но когато разберат, че не могат да се справят, те тръгват нанякъде, за да открият за себе си религията или да учат балет. Всички водни знаци са емоционални, но Рибите надминават всички: Ракът въздиша, Скорпионът кипи, Рибите ридаят.
По-скоро с въображение, отколкото практични, Рибите не са добре екипирани да се борят с проблемите на реалния живот като данъчни декларации, технически наръчници, бюджети и крайни срокове. Рибите са зодията на мечтателите; мечтите на човека с визии, на твореца и писателя, или свободното мечтателно реене на духа и фантазиите, задвижени от вино и сапунки в изобилие.
Много от Рибите са се отдали на киното, театъра, музиката и изкуствата, понякога с цел да реализират мечтите и въображението си или да живеят в изфабрикувани по някъкъв начин нереални светове. Състрадателни, свръхчувствителни, романтични и неамбициозни - много от Рибите търговци си остават обикновени търговски пътници, не защото им липсва умението да управляват, а защото им харесва скитническият стил на живота: анонимната хотелска стая, очакването за нови места и нови лица на следващия ден, чувството, че не са ги вързали за едно място или затрупали с отговорности.
Рибите са двойствена зодия, която е представена от две риби, които плуват в противоположна посока, като едната е вързана за другата. Това символизира двете страни на личността Риби: едната страна иска материално благополучие и обществено одобрение, а другата е привлечена от „откритото море" на неизвестните и мистични неща, иначе казано - от духовната страна на живота.
Управляващата планета на Рибите, Нептун, е богът на океаните. Когато Рибите са затънали в купища незавършени канцеларски документи или в емоциите на любовна връзка, която е излязла извън контрол, можете да ги видите как се борят със символичните талази, давещи се клетници с протегнати ръце: „Помогнете ми, потъвам за трети път."
Рибите обичат да са погълнати от нещата: независимо дали това е работата, религията, любовта или телевизионен сериал, те са погълнати, за да се оттеглят в друг свят - алтернативната „нереалност" на тази, в която живеят.
Рибите често са убедени, че те неизбежно ще се лутат насам-натам по течението и в работата си, и в личните си отношения, и на различните места, които посещават. Те не са сигурни в посоката на живота си - въпреки че в действителност я контролират също толкова, колкото и останалите. Рибите оставят решенията на „съдбата" („Нека съдбата да реши"), но както е казал немският поет романтик Новалис: „Характерът е съдба."
Филмът Пати Хърст (1988 г.) за богатата наследница (зодия Риби) на милионера Хърст (У. Р. Хърст, виж Телец), която е отвлечена от терористи, мозъкът й е „промит" и тя накрая се присъединява към групата, която я отвлича, и се включва в банкови обири и други терористични операции, е пълен финансов провал. Пол Шрайдър, писател и режисьор на филма, каза по-късно: „Когато правех този филм, аз наруших кардиналния закон на киното." Той си позволява да направи филм за пасивен главен герой. Що се отнася до Пати Хърст, въпреки че може да изглежда пасивна за външния свят, нейното „забъркване" е било начинът, по който тя е могла да изучи тъмната страна на своята личност.
Киното - свещен храм на забавление и индустрия - е благо-приятно убежище за Рибите, които трудно се справят с реалността. Бившият „Бийтълс" Джордж Харисън намира своя ниша, като създава компанията „Хандмейд Филмс", която прави повечето от филмите на „Монти Пайтън" и ред други английски комедии. Тук е скицирана историята на британския продуцент Дейвид Пътнам, който описва филма като „форма на изкуство, която може да обедини човечеството".
Рибите, последната зодия от зодиака, преживяват нещата като глобални. Докато Овните казват „Аз, индивидът", фразата за Рибите е: „Аз, една малка част от човечество". През 1938 г. британският министър-председател (зодия Риби) Невил Чембърлейн обявява, че е настъпил „световен мир". През 1984 г. бившият съветски лидер (също зодия Риби) Михаил Горбачов пророкува, че ще настъпи краят на Студената война, и изразява надежда за световен мир и съюз между великите сили. Петдесет години по-рано медиумът (Риби) Едгар Кейси бе предрекъл, че до края на хилядолетието САЩ и СССР ще се обединят като съюзници, за да станат „надеждата на световния мир".
Едгар Кейси е роден в Кентъки на 18 март 1877 г. (Слънцето му е в Риби, Асцендентът му е Лъв, Луната му е Телец и има три планети в Осми дом, включително Сатурн). Смятали са го за необикновено дете, което редовно си говорело е невидими приятели в игрите и беседвало с „невидими сили". Той предавал съветите им как да се лекуват болести и рани и тези съвети винаги били невероятно точни. Кейси открил способностите си да чете мисли и да вижда в бъдещето случайно, когато бил на 24 години (през 1901 г.), след като изгубил гласа си. След като цяла година говорил шепнешком, той провел консултация при един хипнотизатор и под хипноза разбрал как да се излекува. Вследствие на това (и без да го желае) той станал диагностик, но единствено когато се намира под хипноза. Неговите тълкувания постепенно ставали по-подробни, като се простирали и в области, които лежали извън пределите на медицината. Подбуден от философ на име Ламерс, през 1923 г. Кейси започнал да прави „анализи". През първата си година той прави 2500 анализа, които описват построяването на пирамидите, живота в Атлантида, предстоящите земетресения и катастрофи, както и финансовата криза на Уол Стрийт през 1929 г.
Анализите Кейси провеждал в състояние на транс, оттук е и името му „Спящият пророк". Поради строгото си протестантско възпитание той отказвал да приеме анализите си в транс, които засягали световните религии, древни цивилизации, а също така онези „разлитания", които влизали в пряк разрез е фундаменталното му разбиране за Библията. Той описвал миналия живот на хората с най-точни подробности, въпреки че когато идвал в съзнание, не можел да приеме идеята за прераждането.
Въпреки че му предлагали големи суми за анализи, той се отказал от парите и отхвърлил предложенията да извлече финансова полза от способностите си. Кейси се отказва от фотографския си бизнес и се посвещава изцяло на анализите си. През военните години става известен като „човекът-чудо от Вирджиния Бийч" и е затрупан е молби, на които откликва, въпреки лошото си здраве. Умира на 3 януари 1945 г. на 67-годишна възраст, като оставя след себе си общо 14 246 анализа във всички сфери на човешката мисъл и дейност.