Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби

1oven

Слаби места в организма кръво-снабдяване на главата, централна нервна система и бъбреци.
Енергичния Овен губи много енергия и се нуждае от калорична храна, съдържаща достатъчно фосфор основното звено в енергийния баланс на организма. За активизиране на окислително-възстановителните процеси и подобряване на усвояването на желязото (помним за кръвоснабдяването!) на него му е нужно да приема

значително количество витамин C, а за поддържане на нервната система — витамини от групите A и B. Поради факта, че Овенът изобщо не се нуждае от допълнително възбуждане, силният чай, кафе и алкохолните напитки следва да се изключат от дневното меню.
Овенът обикновено не обръща внимание на храната — яде когато може, където може и каквото дойде. Следователно, на него ще му се наложи да се придържа към дисциплината (ненавиждано от него понятие!) и да приема храна редовно в едно и също време на денонощието.
За да не претоварва бъбреците и да не превъзбужда нервната си система трябва да изключи от рациона тъмното месо, а животинските мазнини да ги замени с растителни. Изобщо на Овенът му е полезно да яде риба вместо месо – тя е добър източник на фосфор. Не бива да злоупотребява със солта и пикантните подправки. По-добре е да избягва консервите. Захарта е полезно да се замени с мед. Полезни за Овена са ястията от различни зърнени култури, особено богатите на желязо — ечемик, просо, елда, пшеница. Полезни са му и триците (например, с мляко). Необходимите микроелементи Овенът получава от постни видове сирене, извара. Задължителните зеленчуци са — картофи, мор¬кови, зеле, цвекло, ряпа, репички. Не била да забравят за бобовите — грах, фасул: това са източници на белтъчини, освен това, теса полезни за изработването на хемоглобин. И разбира се, колкото може повече да употребява зелени растения, особено магданозът, съдържащ почти идеалният набор от соли и активатори на обмяната на веществата. От плодовете за предпочитане да консумира само ябълки всички сортове ябълки (и желязо, и витамин C). Няма да му навредят бананите и цитрусовите. За зимата е препоръчително да има изсушени за чай берберис, арония, зърнастец, шипки, капини, глог. Пригответе кисело зеле, кисели ябълки, боровинки, червени боровинки. Не е лошо да се запасите със стафиди – Овенът обича сладкото!
Енергизиращите соли за Овена – това са фосфати на калия, стимулиращи дейността на мозъка, мускулите и нервите. Много фосфати на калия има в доматите, ягодите, ядките.